Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto. Kako je njeno snižavanje u februaru mesecu uticalo na veće zaduživanje građana u dinarima, odlukom da je zadrži na istom nivou, centralna banka se odlučila da nastavi da podrži uzimanje kredita u dinarima.

Donoseći odluku, IO je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamate, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

Izvršni odbor ocenjuje da će na povratak medugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticati, pre svega, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Takođe, navedeno je, IO je je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu.

Ipak, kako piše, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz međunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome, smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je, podseća NBS, potvrdio i MMF u okviru četvrte i pete revizije aranžmana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. oktobra.

Uporedo je i Evropska centralna banka (ECB) zadržala rekordno niske kamatne stope, izjavio je danas portparol te institucije.

ECB je odlučila da, pre preduzimanja drastičnijih akcija, sačeka jasniju sliku o punim efekatima Bregzita, ocenjuje francuska agencija Frans pres.

(Telegraf.rs )

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.