Nema više podvaljivanja

Kako piše Blic.rs proizvođači uskoro više neće moći da nam PODVALJUJU…. Ražani hleb ubuduće će morati da ima 70 odsto ražanog brašna, burek 20 odsto nadeva, dok će peciva morati da imaju tačnu specifikaciju šta sadrže, što do sada nije bio slučaj.

Ovo su nova pravila koja su propisana novim pravilnikom koji je Ministarstvo poljoprivrede propisala za pekarsku industriju.

Međutim kako se navodi, tek za dve godine bićemo sigurni kakav hleb zaista jedemo i šta stvarno kupujemo, jer će Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenine stupiti na snagu tek u januaru 2018. godine.

Do tada i dalje će se primenjivati pravilnik iz 1995. godine, čija su rešenje bila ne samo prevaziđena već često i prilično nedorečena. To je pekarima omogućavalo da praktično na legalan način profitiraju, propuštajući namerno da navedu tačne sastojke u vekni hleba.

Koliko brašna treba da sadrže hlebovi

Pšenični hleb Integralni pšenični hleb Speltin hleb Ražani hleb Kukuruzni hleb Heljdin hleb Burek
90% pšeničnog brašna 80% integralnog pšeničnog brašna 70% speltinog brašna 70% ražanog brašna 60% kukuruznog brašna 30% heljdinog brašna 20% nadeva
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.