NEPRIJATNA IZNENAĐENJA ZA PAUŠALCE !!!

Nema više napamet plaćanja poreza.
To što je nekoga službenik na šalteru usmeno informisao koliko treba da plati, nije nikakav dokaz, tako da kad, recimo, naknadno bude stiglo rešenje da se uplati razlika od nekoliko stotina hiljada dinara ili kamata za kašnjenje, nikome neće biti prijatno – ističe Rajić

Preduzetnici u Srbiji koji paušalno plaćaju porez moraće da nastave da plaćaju svoje obaveze prema poslednjem donetom rešenju iz decembra 2014. godine, dok će oni koji su počeli samostalnu delatnost ili je odjavili prošle ili ove godine, uskoro dobiti rešenja o plaćanju. Kako su mnogi novi samostalni preduzetnici bili prinuđeni da napamet plaćaju porez, moguća su mnoga neprijatna iznenađenja.

U Poreskoj upravi su rekli da u cilju prevazilaženja postojećeg stanja, odnosno do donošenja nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, od oktobra ove godine sprovode aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda i donošenju rešenja.

Organizacione jedinice Poreske uprave od nedavno imaju informatičku podršku za utvrđivanje visine paušalnog prihoda i donošenje rešenja po osnovu poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2015. i 2016. godinu u skladu sa postojećom Uredbom.

Privredni analitičar i koordinator “Mreže za poslovnu podršku” Dragoljub Rajić kaže da njihovim članovima koji paušalno plaćaju porez još nisu stigla nikakva rešenja.

“ Svi koji imaju rešenja, po njima treba da nastave da plaćaju. Oni koji nemaju rešenja, porez plaćaju napamet, tako što su se na šalteru Poreske uprave raspitali i dobili broj žiro-računa i okvirnu cifru koliki bi porez trebao za njih da bude. To je obično oko 20.000 do 30.000 mesečno, za advokate je to i do 60.000 zavisno od toga koliko su u profesiji – objašnjava Rajić.

Rajića, naime, brinu kamate koje će “novi” preduzetnici koji nisu želeli da plaćaju napamet, dobiti naknadno da plate.

To što je nekoga službenik na šalteru usmeno informisao koliko treba da plati, nije nikakav dokaz, tako da kad, recimo, naknadno bude stiglo rešenje da se uplati razlika od nekoliko stotina hiljada dinara ili kamata za kašnjenje, nikome neće biti prijatno – ističe ovaj analitičar.

Rajić veruje da će advokati i preduzetnici u uslužnim delatnostima poslednji dobiti rešenja jer još nije poznato koje će kriterijumi biti uzimani u obzir pri određivanju visine poreza, pogotovo što za njih rešenja nije bilo čak tri godine.

Nezvanično saznajemo da je u pripremi popis novih delatnosti za paušalno oporezivanje.

Izvor info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.