Nova obavezna vakcina: Za koga je i čemu služi

Deca u Srbiji će od sada primati 11 obaveznih vakcina protiv zaraznih bolesti.

Valjevo

U Srbiji od danas počinje vakcinacija dece od bakterije pneumokoke, koja izaziva upalu pluća. Ovo je 11 obavezna vakcina, a primaće je deca rođena od početka 2018. godine.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od tih bolesti, morali su sami da kupuju vakcine. Vakcina se daje u tri doze: bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini. Od bakterije pneumokoke godišnje u svetu umre više od milion i po ljudi, mahom dece mlađe od pet godina.

Osim direktne koristi za decu, vakcina će indirektnoštitit i i starije koji su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za njih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, da je uvezeno 165.000 doza, koje su raspoređene u domove  zdravlja.

Za bebe od dva meseca obavezne su tri doze, a sve ide o trošku države.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.