Nova pravila u domovima zdravlja od 1. decembra

Lekari u pojedinim domovima zdravlja u Srbiji od četvrtka, 1. decembra počinju da rade po novim pravilima.

Oni će za svakog pacijenta morati da odvoje 10 minuta, a u roku u od sat vremena moraće da prime njih šestoro, pišu beogradski mediji.

Ovakva pravila uvela je većina menadžmenta domova zdravlja uz odobrenje nadležnog ministarstva.

“Od trenutka kada pacijent uđe u ordinaciju lekar će moći da mu posveti samo deset minuta. Šest pacijenata u sat vremena moramo da zavedemo u sistem. Poslednjeg pacijenta u smeni smemo da primimo u 13. 20 sati dok kolega koji preuzima drugu smenu prvog mora da primi odmah u 13.30 sati”, rekla je doktorka iz jednog beogradskog Doma zdravlja.

Valjevo

Ona ističe da su ovakva pravila službe teško izvodljiva.

“Pored zakazanih pacijenata uvek imamo hitne slučejave koje moramo da primimo. Možda će nam za nekog pacijenta biti potrebno pet, a za nekog 25 minuta, tako da je sve ovo neizvodljivo. Ne treba zaboraviti i biroktariju koja je lekarima nametnuta. Nama sada više vremena oduzima pisanje nego sam pregled pacijenta i razgovor sa njim”, navodi ona za “Telegraf”.

Srbija je uvela elektronsko zakazivanje pacijenata, koje je isprva nije važilo za zakazivanje pregleda u domove zdravlja.

Međutim, u okviru tog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), pre nekoliko dana je sa operativnim radom otpočeo Nacionalni kol centar Ministarstva zdravlja, putem kog građani mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pedijatra, stomatologa ili ginekologa.

Ipak, ovo umesto da olakša stvara još veću gužvu, jer sada pacijenti mogu na više načina da zakažu pregled pa su neizbežna dupliranja. Samim tim, ni lekari ne mogu da ispoštuju nova pravila

Izvor Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. “…jer sada pacijenti mogu na više načina da zakažu pregled pa su neizbežna dupliranja.”
    Kakva dupliranja? Imate li ili nemate informacioni sistem? Umete li da ga koristite ili ne umete? Gde upisujete zakazivanja, u informacioni sistem ili na papiric, pa se pojavljuju dupliranja?