Novo i jeftinije rešenje za grejanje Balona u Petnici

Balon hala u Petnica ne zagreva se više propan gasom, već bezbednijim i dosta jeftinijim prirodnim CNG gasom. Prelazak na novi energent papirološki je trajao od februara meseca prošle godine, a završen je tokom decembra, kada su u jednom danu, bez ikakvih zastoja, izvedeni svi neophodni radovi na puštanju prirodno komprimovanog gasa u Balon u Petnici.

Valjevo

Olimpijski bazen u Petnici pod Balonom (sva prava zadržana UFK “Valis” Valjevo)

“Prošle godine smo grejali 8 sati dnevno, sada grejemo 12 časova, što je 30% povećanje vremena grejanja balona. Tako da nam je svakako isplativiji prelazak na CNG gas koji je 40% jeftiniji od propana. Stepen iskorišćenosti balona je povećan, jer osim standardnih treninga u večernjim terminima, pod balonom se odvijaju treninzi i u prepodnevnim satima. Bio bi problem da smo ostali na starom energentu, a produžili broj sati. Morali bismo da planiramo više propana, što bi bio jači finansijski udar na ustanovu”, kaže za Valjevska posla Aleksandar Mijailović direktor UFK Valis.

Valjevo

Aleksandar Mijailović, direktor UFK “Valis” Valis (foto: Valjevska posla)

“Sredstva koja smo ranije trošili na propan pokriće i prelazak na novi gas i troškove nabavke gasa u toku samo jedne sezone. CNG kao prirodno komprimovani gas osim što je jeftiniji je i dosta bezbedniji. Lakše se dobijaju protivpožarne dozvole i sad samo konačno u skladu sa zakonom. Osnovnu opremu smo zadržali i umesto što je gas smešten u velikim cisternama sada se nalazi u batrijama koje sadrže 12 boca. Jedina razlika je što se prirodni komprimovani gas dovozi dosta češće”, kaže pomoćnik direktora za tehničke poslove Aleksandar Krstić za naš medij.

Prema Krstićevim rečima Balon u Petnici bi mogao da bude iskorišćeniji resurs u smislu organizovanje obuke neplivača. Međutim, kako je rekao, za sada nema pozitivnog odziva, pre svega od osnovnih škola, ali da svakako treba poraditi da ideja o Valjevu bez neplivača ponovo zaživi.

Valjevo

Aleksandar Krstić, pomoćnik direktora za tehničke poslove UFK “Valis” Valjevo (foto: Valjevska posla)

Ove zimske sezone cena ulaznice za građane koji vole plivanje pod Balonom u Petnici umesto 250 košta 150 dinara. Pomereno je i radno vreme, tako da je Balona građanima dostupan na korišćenje radnim danima od 15h do 18h i vikendom od 12h do 18 časova.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.