Novo radno vreme i učešće u projektu smanjenja aerozagađenja

Članovi Gradskog veća izglasali su, na današnjoj sednici koja je bila zatvorena za javnost, novo radno vreme za predstojeće praznike, prema kojem će ugostiteljski objekti, ćevabdžinice i zanatski objekati koji se bave isključivo proizvodnjom hleba, peciva i prerađevina od brašna i prodajom istih, u danima 31. decembra 2016. godine, 1, 2, 7. i 13. januara 2017. godine raditi neograničeno, od 00 do 24h. Navedeni objekti u gradu, izuzev onih u Tešnjaru, radiće 3, 4. i 5. januara 2017. godine produženo do 02 časa!

U obrazloženju koje se našlo pred Većem, navodi se da je pravni osnov donošenja ovog rešenja sadržan u članu 8. Odluke o radnom vremenu, kojim je propisano da u danima u kojima se obeležavaju državni i verski praznici , gradske manifestacije i u drugim opravdanim slučajevima Gradsko veće može posebnim aktom odrediti radno vreme duže od radnog vremena propisanog članovima 7, 12 i 13 Odluke o radnom vremenu.

Na današnjoj sednici, članovi Gradskog bili su saglasni sa zaključkom za učešće Grada Valjeva u projektu “Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase”, koji realizuje Ministrastvo rudarstva i energitike u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFW. Cilj učešća u ovom projektu je unapređenje životne sredine smanjenjem aero zagađenja grada, invistiranjem u kotlove na biomasu za proizvodnju toplotne eneregije.

Polazeći od značaja koji korišćenje biomase može imati za smanjenje troškova, unapređenje stanja životne sredine, ovaj značajan projekat ima za cilj uvođenje biomase u sistem daljinskog grejanja i sisteme daljinskog grejanja javnih zgrada, kao i podsticanje energetske efikasnosti grejanja na ogrevno drvo i drugih vidova grejanja.

Uobrazloženju se između ostalog navodi da prihvatenjem učešća u ovom projektu Grad izražava nameru da deluje na unapređenje razvoja grada, omogućavajući unapređenje kvaliteta i održivosti, smanjenja troškova grejanja javnih i privatnih objekata, a naročito narealizaciji projekta uvođenja odnosno zamene kotlova.

Takođe  se navodi da će Grad Vajevo, u skladu sa svojim nadležnostima, sarađivati na identifikaciji i razvoju projekata za sprovođenje najboljih alternativa u nameri da projekti koji se razvijaju budu zasnovani na najboljim dostupnim tehnologijama i uz uvažavanje koncepta održivosti u lancu snabdevanja energijom i energentima.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.