Obeležena 25. godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

U selu Gornje Leskovice danas je obeležena 25. godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića, uz prisustvo porodice, predstavnika grada, Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka od 1912-1918. godine, kao i poštovalaca lika i dela mladog heroja koji je poginuo 1991. godine u Bjelovaru, u Hrvatskoj.

Nakon pomena na groblju, na spomen bistu u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u ime grada Valjeva, cveće je položio predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na bjelovarskom ratištu 1991. godine.Stojadin Cole Mirković je poginuo u oklopnom transporteru, koji je odbio da napusti, nakon što mu je major Milan Tepić izdao komandu da to učini. Vojnik Mirković je iz transportera pucao na napadače na kasarnu JNA u Bjelovaru, čije je glavno skladište major Tepić digao u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U rodnom selu Donje Leskovice 2013.godine otkrivena mu je spomen – bista.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.