Očekuje se izvinjenje Grada i prekid radnog odnosa za službenika Ilića?

Valjevski portali su se usijali objavljivanjem vesti da se službenik Gradske uprave Nikola Ilić, koji je 21. jula u toku radnog vremena ispred zgrade Skupštine, ošamario maloletnog R.P. iz Brankovine, pozvao na oportunitet. Ilić će u navedenom roku morati da uplati 30.000,00 dinara u humanitarne svrhe, krivična prijava biće odbačena i ovaj “slučaj” mu se neće voditi u dosijeu.

Tim povodom, Draganu Gračaninu, izvršnom direktoru Centra za integraciju Roma, koji je juče za Blic izjavio da je razočaran ovakvim okončanjem postupka, postavili smo nekoliko pitanja:

  • Koja su bila vaša očekivanja i šta smatrate primerenom kaznom za ovakvo delo?

Očekivali smo da državni organi, odnosno tužilaštvo obavi svoj posao, odnosno da se uzme u obzir ugrožavanje sigurnosti, laka telesna povreda i uvreda od strane zaposlenog radnika Gradske uprave Valjevo u toku radnog vremena nad maloletnim detetom od 9 godina! Svakim danom slušamo o nasilju i nasilnicima, koji su oko nas, i predstavljaju tempirane bombe, a kada državni organ – tužilaštvo treba da uradi posao dobijemo šok, u redu biti nasilnik, ako ste spremni da platite i to možete u radno vreme iako platu primate od nas – građana! Dokaz krivice ovde predstavlja i prihvatanje nasilnika da plati 30.000 dinara, jer ko bi platio ako nije kriv? O novčanoj kazni ne želim da pričam, jer to ne može biti u reciprocitetu sa traumom maloletnog deteta, ali dokazana krivica i javno izvinjenje, maloletniku i njegovim roditeljima bila bi ljudski i pravedan čin. Pa ako je neko i malo čovek mora osetiti kajanje posle ovakvog incidenta!

  • Da li je tačno da su se roditelji maloletnog R.P. usaglasili sa oportunitetom?

Ne, to apsolutno nije tačno! Pa, koji bi roditelj prihvatio tako nešto? Po starom zakonu oportunitet nije mogao biti primenjen ako se sa time ne složi oštećena strana, sada pristanak oštećenih strana u postupku nije potreban, dovoljno je da u pretkrivičnom postupku tužilac predloži a stranka prihvati.

  • Da li ste kontaktirali Gradsku upravu i na kakve ste reakcije naišli?

Formalno ćemo se, po isticanju naredbe o oportunitetu od 30 dana, obratiti Gradskoj upravi u želji za reakcijom. U neformalnim kontaktima sa zaposlenima u Gradskoj upravi sam razgovarao i komentarisao slučaj, svi su oni zgroženi nemilim događajem, pa i sami postavljaju pitanje šta bi bilo da se ovo desilo nekom od nas, da zaposleni u Gradskoj upravi napusti radno mesto i naše dete išamara na sred ulice?

  • Kakve reakcije očekujete od gradskih čelnika?

Očekujemo javno izvinjenje maloletnom detetu i roditeljima, jer kao poslodavci su odgovorni za svoje zaposlene dok traje radno vreme. Takođe smatramo da Ilić više ne može raditi u državnim i javnim firmama i primati platu koju plaćaju svi građani – to bi bio časno.


Značenje Opotuniteta

Institiut oportunitet predstavlja olakšanje za čitav pravosudni sistem, kako sudovima, da smanje broj predmeta, tako i okrivljenima, da uz ispunjavanje određenih obaveza tj. plaćanje određene svote novca izbegnu procesuiranje za krivično delo koje su izvršili, te na taj način izbegnu krivičnu evdidenciju.
Oportunitet konstantno evoluira u krivičnom pravu. Kako u sferi krivičnih dela za koje se može primeniti, tako i u pitanjima procesnih trenutka u kome se može predložiti, odnosno obaveza koje se moraju ispuniti da bi se odložilo krivično gonjenje do ispunjenja tih obaveza.
Ukoliko ste izvršili krivično delo za koje je predviđena novčana kazna, kazna zatvora do 3 godine, odnosno kazna zatvora od 3 do 5 godina, moze doći do primene ovog institiuta i to na predlog Tužilastva, odnosno vašeg branioca ili Vas ukoliko nemate branioca. Oportunitet zapravo znači da umesto suđenja za delo koje ste izvršili , svoj dug prema oštećenom i Državi ispunite tako što ćete :
1. Oštećenom platiti određenu sumu koju Vam tužilac odredi.
2. Obaviti humanitarni rad u nekoj instituciji, ako nemate sredstava da platite, recimo, a imate vremena da na ovaj način ispunite deo svojih obaveza.
3. Da ispunite dospele obaveze izdržavanja.
4. Da se podvrgnete lečenju od alkoholizma, upotrebe opojnih droga, odnosno da se podvrgnete psihosocijalnim terapijama. Ovo su najučestaliji vidovi ovog instituta, ali pored njih postoje i druge obaveze koje možete pronaći u članu 236. ZKP.

(http://www.besplatnapravnapomoc.rs)


Prema podacima Ministarstva pravde, po načelu oportuniteta od oktobra 2014. do aprila 2016  prikupljeno je više od 350 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra za humanitarne svrhe.

I.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.