OD 1. JANUARA PODIŽE SE GRANICA ZA PREVEREMENU STAROSNU PENZIJU !!!

Žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade čekaće dodatnih šest meseci, kažu u Fondu PIO.

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za žene: 37 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

„Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju“ – rekla je Timotijević.

Ona dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

„Od 1. januara se menjaju se uslovi i podiže granica za preveremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos“ navela je Timotijević.

Ona je rekla da se 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.

Kod žena 2024 godine bi se došlo do uslova – 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

„Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja“ – rekla je Timotijević.

Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto. Umanjenje je trajno.

Prema njenim rečima, godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca.

Izvor Info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.