Odbornici Skupštine grada doneli niz značajnih odluka

Odbornici Skupštine grada Valjeva, na današnjoj sednici, usvojili su Odluku o dodeli nagrade grada Valjeva za 2016. godinu. Nagrada se dodeljuje povodom 20. marta- Dana grada Valjeva .

-Nagradu grada u oblasti privrede dobilo je Društvo za proizvodnju, trgovinu na veliko i malo „Vega“ DOO Valjevo,

– u oblasti „Poljoprivreda“ Veroljub Bošković iz Pričevića,

– u oblasti „Obrazovanje i vaspitanje“ mr Jovanka Božić, profesorka sociologije u Valjevskoj gimnaziji

– u oblasti „Stvaralaštvo i postignuća učenika i studenata“ Ivan Bazrđan, student druge godine doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

– u oblasti „Nauka, inovacija i pronalazaštvo“ mr Miroljub Ivanović, profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i informatičare – Sirmijum u Sremskoj Mitrovici,

– u oblasti „Medicina i briga o zdravlju“ dr Nikola Simić, specijalista ginekologije i akušerstva

– u oblasti „Socijalna zaštita i humanitaran rad“ Leposava Pirgić, predsednik Udruženja dece,omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“,

– u oblasti „Kultura i umetnost“, Miloš Smiljanić – Žuća, direktor Centra za kulturu Valjevo,

– u oblasti „Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja“ Božin Janevski, lekar, pisac, pesnik i publicista iz Valjeva.,

– u oblasti „Sport“, nagrađena je Tamara Salaški, atletičarka,

– specijalnu nagradu za životno delo, Skupština grada je dodelila dr Dragiši Pavićeviću, specijalista hirurgije i subspecijalisti onkološke hirurgije.

– specijalnu nagradu za poseban doprinos razvoju i afirmaciji grada, dobio je Milorad Radojičić, dipl. specijalni pedagog u penziji i publicista.

Javna priznanja grada Valjeva prvi put će biti dodeljena ove godine i to Ambasadi Češke za doprinos kontinuiranom razvoju i unapređenju sveobuhvatnih međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke i Nj.E. Vladimiru Čuševu, izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Belorusije u Srbiji za izuzetan doprinos uspostavljanju saradnje i daljem osnaživanju međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Belorusije.

Valjevo

„Republika Češka je država koja je u prethodnom periodu najviše direktno pomogla gradu Valjevu preko Češke razvojne agencije i taj iznos se meri milionima evra. Mnogi projekti su završeni, zahvaljujući Češkoj i na ovaj način im se zahvaljujemo. Saradnju nastavljamo i ubuduće. Ambasador Belorusije je najzaslužniji za uspostavljanje saradnje između Valjeva i Molodečna, vrlo perspektivnog grada u Belorusiji i saradnja sa ovom državom tek treba da ima svoj efekat“, obrazložio je zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić, razloge za dodeljivanje javnih priznanja.

Usvojen je izveštaj o ostvarivanju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2016. godini, kao i program korišćenja sredstava ovog fonda u 2017. godini.

Valjevo

Rasprava se vodila o predlogu Odluke o pristupanju aktivnostima na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac „Aleja zaslužnih velikana“. Građani Brđana su uputili peticiju gradonačelniku, pa je odlučeno da se usvoji zaključak o izradi idejnog rešenja za uređenje ovog prostora. Tek nakon javne rasprave sa meštanima ovog dela grada biće odlučeno kako će biti uređen prostor, gde je sahranjen slikar Ljuba Popović.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je istakao da je ovo nacrt, a ne konačno rešenje i da će maksimalno biti uvažene peticije i sugestije građana koji ovde žive.

Valjevo

„Hajde da pokrenemo stvari sa mrtve tačke, da Valjevo ne bude duhovna provincija. Mi imamo svoje građane koji su proslavili ovaj grad i učinila ga poznatim i u Srbiji i u Evropi. Zar treba da se stalno sporimo oko toga da li takvim ljudima iskazati poštovanje? Mi hoćemo da napravimo korak napred i da kažemo da želimo da imamo aleju zaslužnih građana“, naglasio je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Usvojen je predlog pravilnika o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Prihvaćena je odluka o prenosu prava korišćenja zgrade Centru za kulturu i stavljena je van snage odluka o davanju u zakup zemljišta Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Naselju Oslobodioci Valjeva, jer nije otpočela izgradnju pravoslavne crkve u skladu sa ugovorom.

Na današnjoj sednici je dopunjena odluka o radnom vremenu. Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je ova izmena rezultat peticije oko 300 građana iz Tešnjara.

„Ne može se rešiti problem Tešnjara tek tako i on je bolna tačka kada su u pitanju ugostiteljski objekti. Ne mogu objekti da se registruju kao noćni klub i da im bude isplativo da plate kaznu inspekciji. Mi hoćemo da uvedemo red, ali je potrebno da klasifikujemo te objekte, kad ih već niko nije klasifikovao proteklih 30 godina. Izvršna vlast je živa stvar i ona mora da reaguje, onako kako smatra da je najbolje i onako kako i sami građani koji tu žive, traže od nas“, obrazložio je gradonačelnik Gvozdenović.

Pred odbornicima su se danas našle: izmena i dopuna statuta Narodnog muzeja Valjevo, odluka o utvrđivanju pogodnosti plaćanja doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, izmena odluke o pijacama i davanje saglasnosti na program poslovanja JKP „Polet“ Valjevo za 2017. godinu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.