Odlaganje menstrualnog ciklusa zbog mora? Da ili ne?

Prema rečima profesorke dr Mime Fazlagić, ginekologa i akušera, najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete.

“Ove žene će odmah nakon popijene kutije kontaceptivnih pilula produžiti uzimanje tableta i na taj način odložiti ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju, tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno”, kaže za “Život plus” dr Fazlagić.

Ukoliko žena ne pije kontraceptivne pilule, onda će uzeti hormonske tableta, koje počinju da se uzimaju tri do četiri dana pre očekivanog ciklusa, i piju se sve dok žene žele da odlože dobijanje menstruacije.

Najbolje je, kaže dr Fazlagić, da to ne traje duže od dve nedelje, ali i da se pre uzimanja konsultuju sa ginekologom, jer doza i dužina uzimanja nisu isti kod svih žena.

U svakom slučaju, tri dana od prestanka uzimanja tableta, očekuje se ciklus.

“Ako se uzimaju tablete za odlaganje ne znači da će menstruacija u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo krvarenja, što nije štetno po zdravlje, a to može da se desi ženama koje su tek otpočele ovaj metod kontracepcije. Najbolje je razgovarati sa ginekologom pre uzimanja tableta. To se posebno odnosi na žene starije od 35 godina, pušače ili one koje imaju visok pritisak”, naglašava dr Fazlagić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.