Osmehnite se uz knjigu “Osmehni se”

Iz štampe je u našem gradu izašla antologija dečje poezije pod nazivom „Osmehni se“. Knjiga je nastala od odabranih pesama sa prvog konkursa za dečju pesmu časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Akt“. Na konkurs je pristiglo 720 pesama od 131 autora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore,  Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Žiri u sastavu: Dejan Bogojević, predsednik, mr Dušan Stojković, član i Danijela Padejski, član, doneo je jednoglasnu odluku da tri prve (ravnopravne) nagrade dobiju: Pero Zubac za pesmu „Žmurka“, Milan Caci Mihailović za pesmu „Nov čovek“ i Bajo Džaković za pesmu „Vlada pita za bebe“, dok specijalna nagrada pripada Ivanu Glišiću za pesmu „Laku noć“. Rame uz rame su pesme naših najpoznatijih pesnika za decu, kao i pesnika koji za decu tek počinju da pišu – to je privilegija i jednih i drugih. Ilustracije u knjizi su dela učenika OŠ „Milan Rakić“ Mionica, OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“, Rajković, IO Osečenica i drugih. Knjiga broji 66 pesama, a naziv je dobila po istoimenoj pesmi Vida Vicka Vukelića.

Valjevo

Poznati pesnik za decu i odrasle Pero Zubac, kada je saznao za nagradu kratko je izjavio: „Radujem se što mogu da podelim radost sa mojim cenjenim kolegama koje neguju još uvek sve ređu blagodat da čuvaju decu i detinjstvo pesmom.“

Izdavači su Dejan Bogojević, koji je ujedno i priređivač knjige i OŠ „Milan Rakić“ iz Mionice.

U očekivanju da knjiga „Osmehni se“ pronađe svoje „male i velike“ čitaoce evo i jedne pesme na poklon koju je napisao Vid Vicko Vukelić:

 

OSMEHNI SE

 Nemoj biti glava luda,

ne mora sve biti divno,

samo traži osmeh svuda,

samo misli pozitivno.

Osmehni se prijatelju

i sreću mi svu poželi,

kad mu je radost na licu,

sa njim se i ti veseli.

Nek te pesma svuda vodi,

ritam sreće nek te nosi,

pa će zvezda smejalica

zaspati u tvojoj kosi.

A ujutru, kad se budiš

sa radošću život slavi

i osmeh će da te prati

na tvom putu od ljubavi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.