Osmorica veličanstvenih “osvojili” časni krst

Da je važno učestvovati, a ne pobediti pokazali su danas učesnici tradicionalnog Bogojavljenskog plivanja za časni krst na brani reke Gradac. Šest takmičara iz Valjeva i dvojica pripadnika Vojske  Srbije,  dakle njih osmorica koji su plivali za krst, danas su se dogovorili da svi zajedno budu pobednici.

Osmorica veličanstvenih koji su zajedno doplivali do časnog krsta, počevši od najmlađeg su:  Marko Nikolić (24, Valjevo), Nikola Obućina (27, Valjevo), Nikola Petrović (29, Valjevo), Aleksandar Maksimović (30, Valjevo), Slobodan Mitrović (35, Kraljevo), Branko Popović (37, Valjevo), Marijan Vukosavljević (45, Valjevo) i Milorad Nikić (47, Loznica).

Valjevo
Valjevcu Marijanu Vukosavljeviću ovo je bilo osmo plivanje za časni krst na Gradcu, što znači da od samog početka redovno učestvuje svake godine u ovom događaju. “I prethodnih godina smo se dogovarali da svi učesnici plivači budu pobednici, ali uvek preovlada nečiji takmičarski duh. Ove godine smo se lako dogovorili da svi zajedno doplivamo do krsta. Time smo želeli da ovaj događaj predstavimo kao duhovnu manifestaciju, a ne kao sportsko takmičenje”, kaže Vukosavljević, podsećajući da je slogan plivača i prethodnih godina bio “Ko je prvi, prvi je među nama jednakima”.

Valjevo

(Marijan Vukosavljević i Branko Popović)

Zamolili smo Marijana da nam opiše kakav je osećaj plivati u hladnom Gradcu, koji je pre samo deset dana zaledio na -25 stepeni i šta se dešava sa organizmom po izlasku iz vode.

“Kad skočite u vodu, inercija skoka vas “nosi” nekoliko metara, dve trećine dužine reke i nekako preplivate, onda dolazi do hipertermije, krv počinje da se povlači i tad počinju problemi, kao što su povećan broj otkucaja srca i ubrzano disanje. Ali, kad vidite da je obala blizu i da je cilj pred to vama, to vam daje dodatnu snagu da završite trku. Najgore je kada izađete iz vode. Sporije se krećete, počinju mišići da se grče i najhladnije je po tabanima. Prvo što uradim po završetku plivanja je obuvanje čarapa”, prepričava svoje iskustvo Marijan Vukosavljević. On nam kaže da se u prethodnih 8 godina nijednom nije razboleo i tvrdi da se nijedan učesnik posle plivanja za časni krst nikada nije prehladio.

Valjevo

Đakon Dragan Stanojević, koji je član Organizacionog odbora duhovno kulturne manifestacije plivanja za časni krst, kaže za valjevskaposla.info da je održavanje ove tradicionalne trke od 33 metra na Gradcu bilo pod znakom pitanja, jer količina mulja na brani ugrožava bezbednost takmičara. Posle konsultacija sa stručnim licima odlučeno je da se plivanje ipak održi, ali sa malim brojem takmičara, jer je tako bezbednije. Ovim se održao i kontinuitet manifestacije. Berkova brana na reci Gradac poslednji put je čišćena 2009. godine.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.