Panasonik zainteresovan za kontrolni udeo u Gorenju

Panasonik zainteresovan za kontrolni udeo u slovenačkom proizvođaču kućnih aparata, čime bi postao gazda i fabrikama u Srbiji – u Staroj Pazovi, Valjevu i Zaječaru

To znači da bi i proizvodni pogoni kućnih aparata Gorenja u Srbiji prešli u ruke svetskog lidera na polju zabavne elektronike, koji već radi u našoj zemlji – u Svilajncu ima fabriku komponenti za električnu rasvetu, pišu “Večernje novosti”.

Ukoliko dođe do spajanja dve kompanije, aparati za domaćinstvo proizvedeni u Srbiji mogli bi da se nađu u prodajnoj mreži Panasonika širom sveta, ali da dobiju i najsavremenije tehnologije.

U toku je takozvano dubinsko snimanje poslovanja slovenačkog giganta, a onda će Japanci imati mogućnost da povećaju svoj udeo, ako se za to odluče.

Panasonik je još prošlog meseca počeo sa tzv. dju dilidžens analizom poslovanja Gorenja” sa namerom da u budućem periodu poveća svoj udeo u vlasništvu, a u dogledno vreme preuzme i čitavu Gorenje Grupu.

Predsednik i generalni direktor Gorenja, Franjo Bobinac, kaže za “Novosti” da bi analiza poslovanja slovenačke kompanije trebalo da se obavi do kraja meseca. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku ne može da potvrdi kakav će ishod biti, niti kada bi i kako ceo postupak mogao da se okonča.

Gorenje beleži vrlo dobre poslovne rezultate. Tako je u prvoj polovini godine zabeležen rast kompanije za osam odsto, a ako se uračunaju kursne razlike, to je 5,6 odsto, što je takođe značajan rast.

“Ove godine mi smo u rastu, najviše u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, Rusiji, Australiji, Nemačkoj, uglavnom u svim segmentima, a najviše na premijum aparatima koji imaju neke više funkcije. Operativna dobit porasla je za 55 odsto i u ovom periodu ostvarili smo 2,1 milion evra čiste dobiti”, kažu u Gorenju.

Bobinac smatra da bi pripajanje japanskoj kompaniji bilo dobro ne samo za Gorenje i za Sloveniju, region, a time i za srpsku privredu.

Za Gorenje je prošle godine bio zainteresovan kineskog div Heier, čijja je delegacija bila u Velenju, ali je izgleda prisustvo Panasonika kao strateškog partnera omelo to preuizimanje.

 

Mondo.rs

 

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.