Pet hiljada evra od Nemačke za projekat iz ekologije!

Valjevo grad dobija 5.000 evra od Nemačkog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj za projekat iz oblasti ekologije, a naredne godine trebalo bi da budu odobrena sredstva za još četiri projekta. To je epilog posete Bonu i  konferencije gradova Jugoistočne Evrope, koja je održana u sklopu projekta “Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave”, kojoj su prošle sedmice prisustvovali predstavnici gradske uprave Tijana Todorović, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Grada Valjeva i Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

Kako objašnjava načelnica Tijana Todorović projekat iz obasti ekologije biće  vezan za ozelenjavanja urbanih površina. “Moramo poštovati obrazac saradnje partnerskih gradova. Valjevu je partnerski grad Fafenhoven koji ima ogroman problem sa urbanim zelenilom. Partnerski gradovi sa nemačke strane dobijaju kroz ovaj projekat identična finasijska sredstva za rešavanje svojih lokalnih problema. Kako je Fafenhofen predložio Valjevo kao svoj partnerski grad, automatski nam omogućeno da dobijemo sredstva za projekat, s tim što se projekat mora ticati rešavanja problema sa kojima se oba partnerska grada suočavaju”, naglašava Tijana Todorović.

Valjevo

(Izvor: Facebook)

“Četiri projekta, za koje bi trebalo naredne godine dobiti sredstva od Nemačke, moraju se takođe ticati tema koje su precizirane dokumentom Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Kako se tačka 3.7. Agende između ostalog odnosi na obezbeđenje pristupa uslugama koje se odnose na planiranje porodice, naš plan je da konkurišemo sa projektom koji će da pomogne daljem radu i razvoju našeg Centra za vantelesnu oplodnju, koji sa minimalnim sredstvima, zahvaljujući stručnosti i entuzijazmu nekolicine zaposlenih, ostvaruje fantastične rezultate”, kaže Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika.

Šestodnevni boravak i putne troškove delegacije Grada Valjeva finansiralo je Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Republike Nemačke.

Valjevo

(Izvor: Facebook)

Tijana Todorović i Miroslav Pimić učestvovali su na konferenciji gradova Jugoistočne Evrope u Bonu, koja je održana u sklopu projekta “Partnerstva održivog razvoja jedinica lokalne samouprave”, a koga po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke sprovodi Servisna služba jedinica lokalne samouprave jednog sveta (SKEW-Servicestelle Kommunen in der Einen Welt). Pored predstavnika naše lokalne samouprave, konferenciji su prisustvovali, kada je reč o srpskim gradovima, još i predstavnici Beograda, Kragujevca, Rume i Subotice.

Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.