Piratski Windows uz Windows 10 postaje legalan?

Da razjasnimo – da li nelegalan Windows nadogradnjom na Windows 10 postaje legalan Windows OS…

Microsoft je svim korisnicima omogućio besplatnu nadogradnju na Windows 10 (podržani su Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1) i njima će biti pružena sva podrška kad pređu na novi OS dok traje životni vek uređaja na koji je Windows 10 instaliran (obratite pažnju da besplatna nadogradnja traje samo do 29. jula, posle čega se i nadogradnja plaća).

Čak i korisnici piratskih verzija Windows operativnih sistema (podržane verzije) imaju mogućnost da besplatno pređu na Windows 10, ALI – to ne znači da će sa instalacijom tog operativnog sistema dobiti legalan operativni sistem.

TEHNIČKI oni će besplatno preći na novi Windows 10, moći će da ga koriste bez ograničenja, neće morati da plate nadogradnju, imaće licencu za korišćenje Windows 10 operativnog sistema, ali će se PRAVNO ti korisnici tj. njihov Windows OS i dalje voditi kao nelegalni i neće imati ono što legalni korisnici imaju – tehničku podršku, recimo…

Začkoljica je to što se usled kontrole softvera lako može desiti da se otkrije da koristite nelegalan softver, iako vi Windows 10 koristite najnormalnije, a to se može dogoditi kako pravnim korisnicima, čiji se softver redovno proverava, tako i privatnim. Recimo, na putovanju u EU može se desiti da zvanično lice, na carini ili nekom drugom terminalu provere zatraži izvršenje provere legalnosti instaliranog softvera i operativnog sistema. Nama se ta situacija desila prilikom poslednjeg putovanja u London, kad su, nakon što smo rekli da smo novinari i zbog čega ulazimo u zemlju tražili računar na proveru.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.