Počela rekonstrukcija deonice Resnik-Valjevo na pruzi Beograd-Bar

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji deonice Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na pruzi Beograd – Bar počeli su danas. Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon pune četiri decenije, a radovi koje izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“ i veći broj srpskih firmi finansirani su iz ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.

Na svečanosti koja je organizovana povodom početka radova u stanici Vreoci, govorili su: potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, Denis Vladimirovič Kuznedeljev, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i Aleksandar Sergejevič Mišarin, prvi potpredsednik „Ruskih železnica“.

Denis Vladimirovič Kuznedeljev, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji rekao je ovom prilikom da je ovo važan događaj za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije. „Ovo je još jedan korak u realizaciji strateškog partnerstva i realizacije kredita u okviru koga radove izvode ruske železnice, uz podršku državnog kredita Ruske Federacije. Ruska strana smatra da su ovi projekti ključni i jedni od najuspešnijih, a svojom veličinom i dinamikom ovi projekti održavaju istinske odnose srpske i ruske strane, a to su odnosi uzajamno isplativog strateškog partnerstva. Ovaj veliki međunarodni projekat ne odražava samo razvoj između susednih zemalja, već i zemalja Evrope, a takođe i spaja kontinente, jer je to jedan veliki proces globalizacije“, rekao je između ostalog Denis Vladimirovič Kuznedeljev i naglasio da je napredak u odnosima očigledan zbog posebne pažnje koja se posvećivala bilateralnim i privrednim odnosima dveju zemalja pod rukovodstvom premijera Aleksandra Vučića. On je naglasio i to da će odnosi između dve zemlje nastaviti da se razvijaju, smatrajući da unapređenje saradnje treba da zauzima prioritetno mesto u sporazumima i pregovorima ubuduće.

Prvi potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Sergejevič Mišarin, naglasio je ovom prilikom da je deonica čija je rekonstrukcija počela od izuzetne važnosti na pruzi Beograd-Bar. „Ruske železnice realizuju modernizaciju pruge u Republici Srbiji u skladu sa potpisanim međuvladinom sporazumom između Ruske Federacije i Republike Srbije uz podršku šefa naše države Vladimira Putina i srpskog premijera Aleksandra Vučića. Radovi u Republici Srbiji izvedeni su u vrednosti koja je sada već veća od 230 miliona dolara, a prisutna je stalna podrška Vlade Republike Srbije. Važna je saradnja između ruskih i srpskih stručnjaka koji danas zajednički ostvaruju ove projekte“, ocenio je Aleksandar Sergejevič Mišarin.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović naglasila je ovom prilikom da je ovo važan dan, jer je danas potpisan i  Aneksa 3.1 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na izgradnju tunela i vijadukta na pruzi Stara Pazova – Novi Sad. „Vlada Srbije čini sve da vrati ugled srpskim železnicama i da pored toga što se maksimalno trudimo i ulažemo u drumski saobraćaj, želimo da pokažemo da ulažemo i u železnički saobraćaj. Smatramo da je vrlo važno da Srbija iskoristi svoj položaj i da privreda koristi železniki transport, koji već više od dve godine modernizujemo. Želimo da modernizovan železnički transport bude koridor koji će povezati i Istok i Zapad.  Deonica Resnik-Valjevo, čija je rekonstrukcija počela danas, naredne godine u maju mesecu će već da bude gotova do Vreoca, a zatim od Vreoca do Valjeva u oktobru-novembru 2017. godine i tada ćemo od Beograda do Valjeva putovati vozom za 70 minuta“, potpredsednica Vlade i ministarka Mihajlović ovom prilikom je naglasila da je vrednost investicija u drumskom saobraćaju oko 3,5 milijarde evra u Srbiji, a ulaganje u modernizaciju železnice je preko 1,5 milijardi. Sredstva iz ruskog kredita koriste se ne samo za rekonstrukciju koloseka, već i za nabavku novih vozova. „Nastavićemo da investiramo u železnicu, jer je za nas železnički transport važan i hoćemo da iskoristimo da imamo više vozova i putnika, jer je to jedini način da se razvija ne samo železnica, već i Srbija“, istakla je Mihajlović.

Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. „Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada. Veoma je važno što su uložena sredstva u rekonstrukciju pruge, a važno će biti da u rekonstrukciji učestvuju i naši izvođači radova“, ocenio je gradonačelnik Gvozdenović ovom prilikom.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.