Početak epidemije gripa?

Zavod za javno zdravlje Valjevo saopštio je da je prisustvo virusa gripa u cirkulaciji dokazano i na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga. Virus gripa tipa B izolovan je iz uzoraka briseva iz grla i nosa pacijenata iz Valjeva i Uba, uzetih krajem prošle sedmice.

Kako nam je rekla dr Biljana Rajković, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje, virus gripa tipa B, za razliku od tipa A, ima slabiji epidemiološki potecijal. Prema njenim rečima za sada se beleži niska sezonska aktivnost ovog virusa gripa, a da li će epidemije biti, sve zavisi, naravno, od broja obolelih.

“Od početka sezone gripa, koja kalendarski gledano počinje 2. oktobra, zabeleženo je do sada 45 obolelih na nivou okruga. Tokom prošle sedmice, zabeleženo je 18 slučajeva gripa u okrugu, 8 u Valjevu. To jeste povećan broj u trećoj kalendarskoj nedelji, ali je i dalje znatno manji u odnosu na oko 300 obolelih, koliko je beleženo za isti period prošle godine”, pojašnjava dr Biljana Rajković.

Dr Biljana Rajković ističe da ovaj virus gripa tipa B nema brzinu i lakoću širenja kao tip A, koji ima veći potencijal da izazove masovnu epidemiju. Ona još napominje da se retko dešava da u sezoni bude izolovan samo jedan tip virusa gripa. U Srbiji jeste izolovan virus gripa opasnijeg tipa A, ali ga za sada u našem okrugu nema.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.