Počinje HORFEST

Predstojećeg vikenda u našem gradu počinje Drugi valjevski festival horova – HORFEST. U prostoru Muzičke škole “Živorad Grbić” i Valjevske Gimnazije, u subotu i nedelju, Valjevci će imati priliku da čuju 27 horova iz Srbije i Bosanske Federacije. Ovogodišnji HORFEST otvara se u petak, 21. aprila, s početkom u 19.30 časova, u svečanoj sali ovdašnje Muzičke škole, koncertom prošlogodišnjeg apsolutnog pobednika Festivala, Gradskog dečjeg hora “Zvezdice” iz Leskovca, pod dirigentskom palicom dr Jelene Cvetković – Crvenice.

Dobar i muzikalan glas Valjeva biće predstavljen na ovom takmičenju kroz muziku devet valjevskih horova, čiji je rad upravo i bio glavna inspiracija Muzičkoj školi “Živorad Grbić” kao organizatoru HORFESTA. Na inicijativu profesorki Vanje Urošević i Nikoline Ninić, najpre je 2015. godine realizovan koncert „Susret valjevskih horova“, da bi ovaj muizički program prošle godine prerastao u festival republičkog nivoa. Ove godine privukao je još veći broj horova različitih kategorija i uzrasta.

Valjevo

Prema rečima direktorke valjevske Muzičke škole, mr Suzane Radovanović Perić, HORFEST je jedan od četiri festivala posvećenih umetničkoj muzici čiji je organizator upravo MŠ „Živorad Grbić“.

“Ovi programi su u poslednjih nekoliko godina značajno unapredili poziciju valjevske Muzičke škole u zemlji, ali su nas predstavili i kao vodećeg organizatora kvalitetnih muzičkih programa u Valjevu i dokazali da jedna obrazovna institucija može istovremeno biti i značajna institucija kulture ukoliko je njena glavna profesionalna misija upravo razvijanje kulturne ponude grada kroz pokretanje i realizaciju reprezentativnih muzičkih sadržaja. Ono što nam daje razlog za optimizam, jeste činjenica da su u realizaciju naših festivala uključeni i druge kolege iz kulturnih i obrazovnih institucija, gde bih želela naročito da se zahvalim Valjevskoj Gimnaziji i Centru za kulturu, u čijem prostoru naša Muzička škola oživljava kroz mnogobrojne programe. Naša prisutnost u ovim prostorima dokazuje da je sve ono što Muzička škola kreira preko šest decenija, prevazišlo okvire školskog delovanja i razvilo se u muzikalnu priču Valjeva. Kroz Susrete Flautista „Tahir Kulenović“, VART, HORFEST i „Zlatne Stepenice“, muzikalan glas Valjeva širimo i na region, što broj od blizu 1500 mladih muzičara i muzičkih pedagoga, koji u toku godine učestvuju, apsolutno dokazuje, ali i sam Grad predstavlja kao razvijenu i valjano organizovanu sredinu po pitanju negovanja muzičkog života, koja može značajno doprineti debeogradizaciji i demetropolizaciji kulture, na žalost, još uvek jako prisutnih u Srbiji”, ističe mr Suzana Radovanović Perić.

Cilj valjevske Muzičke škole, da ovim Festivalom ukaže na kvalitet horskog pevanja u Valjevu, ali i na značaj negovanja ovog žanra u savremenom muzičkom životu zemlje, podržan je od vodećih pedagoga i dirigenata u Srbiji, među kojima izdvajamo dr Draganu Jovanović, profesora FMU u Beogradu i dirigenta renomiranog hora „Collegium Musicum“, koja je ove godine predsednik žirija valjevskog HORFESTA.

Festival HORFEST podržan je od strane Grada Valjeva i mnogobrojnih sponzora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.