Počinju susreti flautista – Tahir Kulenović

Valjevska muzička škola poslednji vikend februara zaokružuje muzikom  flaute. Skoro pune dve decenije,  ova institucija je domaćin najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici, te će u periodu  od 24. do 26. februara na koncertnom podijumu MŠ “Živorad Grbić” zazvučati  “19. medjunarodni susreti flautista  – Tahir Kulenović”. Ova manifestacija već godinama unazad ima medjunarodni karakter, a ove godine okuplja 144 učesnika iz sedam zemalja: Poljske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosanske Federacije, Republike Srpske i Srbije, koje već po tradiciji ocenjuje medjunarodni žiri sastavljen od najistaknutijih pedagoga ovog dela Evrope.

Valjevo

“Susreti flautista – Tahir Kulenović” značajni su iz nekoliko razloga, tvrdi direktorka muzičke škole, mr Suzana Radovanović Perić. Činjenica da blizu dve decenije u Valjevu imate festival koji okuplja najtalentovanije mlade muzičare na flauti, uzrasta od 9 do 25 godina, i da je taj festival godinama sve brojniji, i prepoznat kao značajan  i van regiona bivše SFRJ dokazuje da je valjevska muzička škola izgradila jedan respektabilan imidz u muzičkom svetu naše zemlje i da nesumnjivo kao institucija,  vrlo vidljivo doprinosi kreiranju slike Valjeva kao sredine sa izgradjenim zrelim odnosom prema kulturi i obrazovanju. Ovakvi dogadjaji su dragoceni jer i pored izuzetno agresivnog prisustva nekulture i lošeg ukusa u današnjem srpskom društvu, dokazuju da  stvarnost ipak može i mora biti drugačija . Potrebno je delovati, i kvalitetnom alternativom umesto kritikom i apatijom,  boriti se protiv  jeftinih umetničkih sadržaja. Raduje nas i to što smo pored generalnih pokrovitelja takmičenja, Grada Valjeva i porodice profesora Tahira Kulenovića, ove godine podržani i od strane značajnog broja valjevskih preduzeća što nama daje potvrdu prepoznavanja kvaliteta našeg rada od strane naše sredine, što je velika motivacija.

Valjevo

Kolektiv muzičke škole naročito je ponosan na činjenicu da će na ovogodišnjem festivalu nastupiti blizu 30 valjevskih flautista što je preko 65 procenata ukupnog broja učenika koji u našoj školi uče ovaj instrument. Verujemo da ćemo kao i prethodnih godina i ove godine imati izuzetan rezultat po kome je valjevska škola flaute  prepoznatljiva. “ završava Suzana Radovanović Perić.

Program festivala počinje u petak, 24. februara, takmičenjem studenata muzičkih akademija, a “susreti” će i zvanično biti otvoreni istog dana u 20 časova, koncertom flautiste Dejana Gavrića i pijanistkinje Maje Rajković. Gost koncerta je talentovana mlada valjevska flautistkinja, Mina Radić.  Ovogodišnji susreti flautista se završavaju u nedelju u 21 čas, koncertom pobednika takmičenja i proglašenjem apsolutnog pobednika susreta . Ovo značajno priznanje je prošle godine  ponela  naša Valjevka, desetogodišnja Marija Obradović, učenica 4. razreda u klasi prof. Aleksandra Burkerta,  jedna od najtalentovanijih i najuspešnijih srpskih flautistkinja najmladje generacije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.