Valjevo podiže spomenik Drinskoj diviziji

Povodom obeležavanja 100. godišnjice proboja Solunskog fronta, oslobođenja Otadžbine, primirja i pobede u Prvom svetskom ratu, prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i ujedinjenja Južnoslovenskih naroda u zajedničku državu, održana je konferencija za novinare, na kojoj je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović primio predstavnike Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine. Jedan od ciljeva prijema je dalje očuvanje i održavanje postojećih spomenika, spomen ploča i drugih spomen obeležja o ličnostima i događajima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Valjevo

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast da primim delegaciju koja neguje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije od 1912-1920, tim pre što se ove godine navršava i 100 godina od Prvog svetskog rata u kojem je Srbija izašla kao zemlja pobednica i na strani onih sila koje su rat i dobile. Valjevski kraj je svakako intresantan i značajan pošto je i glavni prodor austrougarske vojske išao preko Drine i bitkama na Ceru i Mačkovom kamenu u leto 1914. počele su najznačajnije borbe na ovim prostorima koje su kulminirale Kolubarskom bitkom gde je ekspedicioni korpus Felc Majstera i Oskara Poćoreka doživeo poraz i krah. Svesni smo da pripadamo jednom slobodarskom kraju odakle je i komandant Prve armije vojvoda Živojin Mišić. Valjevo je pretrpelo velike gubitke u tom periodu i slavna epopeja koju je Dobrica Ćosić u svojoj knjizi „Vreme smrti“ opisao, a koja je srpski „Rat i mir“ asocira nas na to da je valjevski kraj u tom momentu kao i cela Srbija podneo najveće žrtve. Ponosni smo na svoje pretke i na tradiciju slavne srpske vojske. Ovde su se dešavale mnoge strašne ali i slavne stvari za srpski narod i upravo Valjevska bolnica je jedna epopeja humanosti i jedne velike odgovoronosti lekara, osoblja i naroda jer su se tu lečili i srpski i austrijski vojnici. I zato imamo veliku obavezu i čast da negujemo tradiciju svojih slavnih predaka i da obeležavamo naše pobede koji su neki pokušali da pretvore u poraze za pregovaračkim stolom,“ istakao je gradonačelnik.

Valjevo

U ime republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine pukovnik Ljubomir Marković pozdravio je prisutne predstavnike medija i zahvalio se gradonačelniku na prijemu.

„Okupili smo se ovde povodom 100. godišnjice pobedonosnog završetka Prvog svetskog rata u kom je Valjevo i čitav Kolubarski okrug zaista imao velike zasluge. Došlo je vreme da se na iskustvima i poukama ratova kroz koje se prošlo, izvuče ono što je bolje, pametnije, logičnije, a to je da u ratu gube svi i sve vojske koje su prešle granice svoje zemlje i odvojile se od naroda. Naša vojska, uvek oslonjena na svoj narod iz kojeg crpi snagu zaista je beležila stalno oslobodilačke odbrambene pravedne ratove, a obezbeđivala je uvek uspeh i pobedu. Ove godine zaista ponosno obeležavamo godišnjicu. Hvala državnom rukovodstvu što je ozbiljno shvatilo značaj srpskog naroda u ratovima i inaugurisalo novi državni praznik, 25. novembar kada slavimo Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji,“ rekao je Marković.

Valjevo

Na današnjem prijemu dogovorena je izgradnja spomenika Drinskoj diviziji kao odavanje počasti stradalima u ratu. Marković je istakao da su spomenici lične karte opština tj gradova i da ova godina treba da bude prekretnica svim opštinam i gradovima Srbije da odaju počast stradalima kroz izgradnju spomen obeležja u svojim sredinama.

Pukovnik Ljubomir Marković uručio je Spomenicu 100. godišnjice Prvog svetskog rata gradonačelniku dr Slobodanu Gvozdenoviću za veliki doprinos čuvanju svetlih tradicija srpske prošlosti i jačanju ljubavi prema otadžbini i odbrani zemlje i naroda u savremenom svetu. Gradonačelniku je takođe uručena i članska karta počasnog člana Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.