Pojačan nadzor i kažnjavanje nesavesnih vlasnika pasa

Dva ujeda vlasničkih pasa koja su se proteklog meseca dogodila u roku od desetak dana u Valjevu, uznemirila su ovdašnju javnost prvenstveno jer su žrtve napada u oba slučaja bila deca, a ulje na vatru dodaje činjenica da su oba puta psi bili u pratnji svojih vlasnika i da u trenutku napada nisu imali zaštitne korpe, koje zakon izričito propisuje. Samo to dvoje izujedanih mališana, starih 7 i 11 godina, zajedno sa roditeljima znaju kroz šta su sve prošli i kakve fizičke i psihičke ožiljke će nositi doživotno.

Ono što dodatno zabrinjava je što ti događaji nisu izgleda uopšte uticali na ostale vlasnike pasa koji i dalje svoje ljubimce šetaju gradom i po parkovima bez zaštitnih korpi, a neretko i bez povoca. Načelnica Komunalne policije Milica Petković kaže da je “grejs period” preventivnog delovanja njene službe završen i da od juna meseca slede pojačane aktivnosti komunalnih policajaca i kažnjavanje.

Valjevo

Milica Petković, načelnica Komunalne policije (foto: Valjevska posla)

“Komunalna policija sprovodila je više preventivnih akcija, prvenstveno sa namerom da se vlasnici pasa upozore na zakonske obaveze i obaveze utvrđene gradskom odlukom. Od prvog juna, naše aktivnosti će biti pojačane, naročito na mestima okupljanja najmlađih. Vlasnici sa sobom ne nose ni dokumenta za psa, koja moraju po zakonu, a kamoli korpe koje su takođe zakonska obaveza i jedini garant bezbednosti”, kaže načelnica Komunalne policije Milica Petković.

Valjevo

Fotoilustracija; Valjevsakposla

 

Ona ističe da služba kojom rukovodi ne raspolaže sa dovoljno komunalnih policajaca, a da je to problem pokazalo se upravo 1. maja, kada se na izložbi pasa na Pećini dogodio napada vlasničkog psa rase japanska akita na jedanaestogodišnju devojčicu, koja je zadobila ozbiljne povrede u predelu obraza.

“Naša služba broji 9 zaposlenih, od toga  je 1 osoba na neplaćenom odsustvu. Imamo toliko ljudi da su samo dva komunalna policajca po patroli u dvanaesočasovnoj smeni. Tog prvog maja, naša dežurna ekipa bila je u Brankovini, gde je otišla po službenoj prijavi. Fizički je prosto bilo nemoguće biti na dva mesta u isto vreme. Komunalna policija nema kapacitete u ljudstvu i opremi da bi odgovorila na sve zahteve i prijave građane kada je u pitanju komunalni red. Ako se ima u vidu da na nivou grada postupamo po desetak odluka, onda sami zaključite koliki je obim posla”, ističe Milica Petković.

Valjevo

Prema rečime prve žene valjevske Komunalne policije, i na početku i na kraju svakog terenskog rada njene službe, glavni faktor je čovek. Naglašava da je potrebno samo malo svesti i dobre volje da mnoge stvari budu dovedene u red. Novčana kazna i dalje ostaje jedino efikasno rešenje. Sva upozorenja i sve opomene su kratkog efekta.

U skladu sa važećom gradskom odlukom sa 5.000 dinara biće kažnjen svako ko izvodi psa bez povoca i bez zaštitne korpe na njušci i ako nema kod sebe potvrdu o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.