Popisano oko 10.000 nezakonito izgrađenih objekata

Pomoćnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran i savetnik potppredsednice Vlade Milan Rakić posetili su danas Valjevo i domaćinstva gde je u toku popisivanje nezakonito izgrađenih objekata u skladu sa Zakonom o ozakonjenju. Ovom prilikom predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenili su da grad Valjevo ima sve pohvale za broj popisanih objekata u protekle tri sedmice koji se kreće oko 10.000 na celoj teritoriji.

Valjevo

„Sve pohvale za gradsku vlast u Valjevu koja je ovaj posao radila na jedan stručan i profesionalni način. Popis će se okončati u roku koji je predviđen, do početka marta meseca. Na ovaj način će se svim građanima omogućiti da uđu u postupak ozakonjenja. Ministarstvo na taj način pruža podršku gradu Valjevu, a naš zajednički cilj je da popis okončamo do kraja i ostvarimo dobar rezultat. Građani moraju da popišu svoje nezakonito izgrađene objekte, jer oni koji se ne popišu do 1. marta, gube mogućnost da uđu u postupak ozakonjenja“, rekla je Darinka Đuran, pomoćnica potpredsednice Vlade Republike Srbije. Ministarstvo će u naredne tri godine zajedno sa gradom Valjevom raditi na tome da se donese što veći broj rešenja, jer nam je cilj da u naredne tri godine za sve objekte koji su popisani donesemo rešenje o ozakonjenju.

Valjevo

Cena takse za ozakonjenja jednog kućnog domaćinstva je 5000 dinara, a osim toga plaćaju izradu tehničke dokumentacije. Za ozakonjenje porodične kuće potrebna su dva dokumenta izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodetskih radova i cena koštanja uz iznos od 5000 dinara, trebalo bi da košta u zavisnosti od tržišnih prilika na teritoriji Grada oko 20.000 dinara, što je pet puta niža cena nego što je bila u skladu sa prethodnim zakonima.

Zajedno sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, domaćinstva u Lukavcu gde je u toku popis nezakonito izgrađenih objekata posetili su i pomoćnici gradonačelnika Miroslav Pimić i Saša Simić. „Procena je da grad Valjevo ima oko 20.000 objekata koji su nelegalni, a trenutno je 15 komisija na terenu. Rad smo u poslednjih meseca dana organizovali intenzivno i ispoštovaćemo zakonski rok koji je postavljen“, ocenio je danas Saša Simić pomoćnik gradonačelnika.

Valjevo

Vladan Matić, predsednik Mesne zajednice Lukavac ovom prilikom je ocenio da je važno popisati nezakonito izgrađene objekte, jer takav jedan objekat ima vrednost na tržištu i mogućnost korišćenja subvencija i kredita.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.