Poseta Nemačkoj

Na današnjoj konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić je govorio o povodu  nedavne posete nemačkom gradu Fafenhofenu.

„Bitno je istaći da grad Fafenhofen nema nijedno potpisano partnerstvo u Evropi, tako da smo mi prvi grad koji je ušao u tu priču, a kod njih je vrlo kompleksno usvajanje partnerstva, jer postoje brojne provere i vrlo je komplikovana procedura. Kad se s njima potpiše partnerstvo to je jedan korak više i omogućava niz pogodnosti u smislu učestvovanja u Evropskim fondovima.Sada se krenulo nekim normalnim redosledom i sva tri gradonačelnika Fafenhofena su se složila u tome. Saradnja će biti uspostavljena u raznim oblastima, a posebno u oblasti infrastrukture i poljoprivrede. Posebno nas je interesovala poljoprivreda i uputićemo dopis prema „Hipu“ najvećoj kompaniji za proizvodnju dečje hrane. Posebno važna tema je i proizvodnja organske hrane,  jer je Srbija u tom delu vrlo perspektivna ali i neiskorišćena.Obišli smo nekoliko njihovih domaćinstava i dogovorili da neke njihove metode primenimo ovde kod nas, jer kad je reč o njihovim domaćinstvima, oni su mnogo iznad nas“, rekao je zamenik Jeremić. Jeremić je dalje naglasio da je fascinantno kako njihovi stručnjaci uređuju oblast zelene površine i saobraćaja i istakao da su oni vrlo praktični i pragmatični. Stručnjaci iz Nemačke koji se bave održavanjem zelenih površina u narednom periodu posetiće Valjevo. Dogovoreno je da buduća saradnja  u oblasti kulture i sporta bude intenzivirana.

Na konferenciji su o nedavnoj poseti Bonu u Nemačkoj, govorili i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić i načelnica Odeljenja za lokalni razoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović. Oni su istakli da će projekat iz oblasti ekologije, za koji će grad Valjevo dobiti sredstav u iznosu od 5000 evra od Ministarstva za privrednu saranju i razvoj Savezne Republike Nemačke, biti vezan za ozelenjavanje urbanih površina. Isti iznos sredstava za ovaj projekat dobiće i partnerski grad Fafenhofen. Grad Valjevo će sledeće godine konkurisati sa projektima za sredstva iz ovog fonda u skladu sa dokumentom Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Jedan od projekata odnosiće se i na dalji razvoj Centra za vantelesnu oplodnju.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.