POSKUPEO PLIN NA PUMPAMA

Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS)

Tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do sedam dinara po litru na pumpamau Srbiji, tako da sada košta 69,9 dinara po litru kod većine prodavaca.

Popularni auto-plin je na benzinskim stanicama pored auto-puteva dostigao i 72,9 dinara po litru.

– Vratio sam se iz Grčke s letovanja i neprijatno su me iznenadile cene auto-gasa u Srbiji. U Grčkoj sam TNG plaćao 0,5, a u Makedoniji 0,4 evra za litar – kaže Dragan S. iz Višnjičke banje za Novosti.

Iako je zbog odnosa butana i propana ovo sezonsko gorivo leti uvek jeftinije nego zimi, sada to nije slučaj.

– Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Mićović kaže da je sada prosečna cena ista kao i u januaru, odnosno 69,5 dinara za litar.

Prvi operativac UNKS kaže da ipak ne znači da će i u narednom periodu TNG poskupljivati.

– Ne prenosi se to u srazmeri “jedan prema jedan”. Ne znači da će ukoliko se referentne cene promene za 30 odsto naviše ili naniže, i maloprodajne cene skočiti u istom procentu. Državne akcize su, na primer, iste, bez obzira na to kolike su nabavne cene TNG-a. Referentne cene se dosta često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, a izvesno je da hoće, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok – tvrdi Mićović.

Kod benzina i dizela cene najviše zavise od vrednosti barela na svetskim berzama, dok na maloprodajne cene tečnog naftnog gasa prvenstveno utiče odnos ponude i potražnja svugde u regionu.

– Domaći proizvođači TNG-a, bilo da su u pitanju licencirani proizvođači kao što su kompanije NIS, “Standardgas” i “Hipol” ili veletrgovci koji auto-gas proizvode namešavanjem komponenata, u najvećoj meri uvoze sirovinu, odnosno komponente od kojih proizvode auto-gas, tako da su i oni izloženi promenama na regionalnom međunarodnom tržištu – objašnjava Mićović.

(Telegraf.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.