Poskupljenje cigareta

Iako smo navikli da sve duvandžije povećavaju cene u isto vreme, ovog juna stvari su se malo zakomplikovale. Prvo je, početkom meseca, poskupljenje od oko 10 dinara po paklici odobreno fabrikama “Britiš Ameriken Tobako” i “Tvornici duhana Rovinj”. Čini se da su jedno vreme čekali da i ostale kompanije urade isto, a kada se to nije dogodilo, pre nekoliko dana odustali su od povećanja cena. Poklopilo se da je istog dana kada je BAT povukao odluku o poskupljenju”Filip Moris” najavio svoje, pa će, kako stvari stoje, od danas samo njihove cigarete biti skuplje, piše Srpski Telegraf.

Preostala dva proizvođača cigareta – “Japan tobako internešnel” i “Imperijal tobako”, nisu se oglasila po pitanju poskupljenja. Do zbrke je došlo zbog rasta specifične akcize za 2,5 dinara, sa 56 na 58,5 dinara. Ovaj državni namet menja se svakog januara i jula od 2013. godine. Osim ove, u Srbiji postoji i progresivna akciza, čija visina do kraja godine iznosi 33 odsto maloprodajne cene. Pošto Srbija ima kalendar povećanja akciza do kraja 2016, u Vladi Srbije napomenuli su da sada imaju zadatak da definišu novi ritam povećanja ovog nameta, a sve u cilju izjednačavanja cena cigareta u Srbiji sa nekoliko puta višim cenama u EU.

 

Izvor: Telegraf.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.