Poskupljuje tehnički pregled vozila?

Tehnički pregled putničkih automobila sada košta oko 1.500 dinara, a ako se usvoji predlog, od sledeće godine bi mogao da košta najmanje 2.500 dinara. Evo šta bi još moglo da se promeni kada je reč o tehninčkom pregledu.

Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, od Nove godine bi se zaustavila rasprostranjena praksa registracije vozila na crno, bez dovoženja automobila na tehnički pregled, a minimalnu cenu ove usluge bi određivala Vlada Srbije, pišu “Večernje novosti”.

Tako bi minimalna cena tehničkog pregleda, bar prema “sugestijama Udruženja osnivača tehničkih pregleda (UOTP)”, za putničko vozilo bila 2.500 dinara plus PDV, za moped ili motocikl 2.000 dinara.

“Nije samo stvar u određivanju najniže cene tehničkih pregleda. To je samo jedna od mera koje godinama predlažemo nadležnim organima Srbije”, kaže predsednik UOTP Trifun Stojanović.

“Mi smo pokrenuli inicijativu da se ova oblast uredi kao delatnost od opšteg interesa. Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, sve u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo ‘kroz papire’ na kojoj svi gubimo – i pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje”.

Stojanović kaže za “Novosti” da se UOTP više puta obraćao nadležnima, tražeći uređenje ove oblasti, i da su, na kraju, bili primorani da se obrate premijeru Aleksandru Vučiću, ne bi li “stvar pokrenuli s mrtve tačke”.

Naime, sada je moguće registrovati automobil u Srbiji i bez odvoženja na tehnički pregled, ili tu uslugu dobiti potpuno besplatno jer firma koja se bavi tehničkim pregledima dobija procenat od svake polise obaveznog osiguranja, pa joj se isplati da tako privlači veći broj vozača.

“Svi koji rade pošteno dovedeni su na granicu opstanka. Nelojalna konkurencija je tolika da preti da se veliki broj od oko 1.300 linija tehničkih pregleda ugasi i da više hiljada ljudi ostane bez posla”, kaže Stojanović. “Mi se iskreno nadamo da će država uraditi ono za šta se mi zalažemo godinama unazad”.

Prema predloženim izmenama i dopunama koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. januara naredne godine, tehnički pregled vozila se proglašava za delatnost od opšteg interesa koju može da obavlja javno preduzeće, odnosno privredno društvo koje ispunjava stroge kriterijume koje donosi MUP.

Moraće da se uvede i obavezno fotografisanje i snimanje vozila na linijama tehničkog pregleda. Biće obavezno uvođenje evidencije, koja će biti uvek dostupna nadležnom organu. Predviđa se i uvođenje kontrolora koje će obučavati i licencirati Agencija za bezbednost saobraćaja. Vlada Srbije bi određivala najnižu cenu usluge tehničkog pregleda na predlog MUP-a, a na osnovu “pribavljenog mišljenja Ministarstva za trgovinu i usluge.”

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.