Poslednji dani valjevske Gračanice

Hram, koji se nalazi na koti od 333 metra nadmorske visine, planirano je da bude pod vodom.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je povodom slučaja manastira Gračanica, da je dogovoreno da ta svetinja bude potopljena i premeštena na drugo mesto.

– Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri – rekao je poglavar SPC, a prnose beogradski mediji.

Po ugovoru, hram Valjevska Gračanica ustupljen je “Kolubari”, koja je za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice, izgradila novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu. To, međutim, nije umirilo vernike iz valjevskog kraja, koji poručuju da će dati sve od sebe da spasu i stari hram.

Poslednje dane valjevske Gracanice zabeležili su vernici koji su slike objavljivali na facebook-u.

 

[huge_it_gallery id=”3″]

Nedavno je na youtubu osvanuo snimak svetinje pod vodom:

https://www.youtube.com/watch?v=prfA-bzcSd0

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.