Posuđena kaldrma: KOME  JE GRINČ UKRAO NOVU GODINU 

’’Jao, vidi jelka. Idi stani kraj bate da vas mama slika!’’, dete kaže:’’Neću.’’ Mama kaže:’’Idi, stani kraj bate. Da te mama slika.’’ Dete:’’Neću’’. Mama uporna:’’Idi kod jelke, da mama slika tebe i batu…’’ Dete, na koga li liči, opet će:’’Neću!!!’’ Tako mami propade praznična uvertira za fotografije na  Insta-gram-u… Neće dete da ga ’’kače’’ po društvenim mrežama. Tata se očito slaže. Svo vreme čitavu situaciju kulira. Ili, detetu se nije dopala jelka? Silno je koštala…

Neka starija nazovi deca već uveliko prangijaju. Mesto za to ne biraju. Baš kao u pesmi:’’Gde god nađeš zgodno mesto…’’ u nastavku  bi pisalo:’’Tu petardu baci?!’’ Ta ’’zgodna mesta’’ su: dečja igrališta /da l’ zbog mobilijara i tartan podloge koji lako mogu da planu?!/, pa starcima u raskoraku u Tešnjaru, u školskim dvorištima tokom velikog odmora i neizostavno na kraju smena /gde li su ti školski čuvari?!/, pa kraj Kolubare i u K2, na Trgu i u Ulici vojvode Mišića… Da sve miriši na barut! Otvaraju sezonske prodavnice pirotehnike da mladi i stari dinamitaši popune zalihe. Nemački psiholozi smatraju da deci treba dopustiti upotrebu određenih pirotehničkih sredstava isključivo pod nadzorom roditelja. I to jedan roditelj pazi jedno dete. Logično na bilo kom meridijanu, ukoliko deci nešto braniš, baš to  – postaje interesantnije. Ima smisla. Istovremeno sam siguran da tamo, bilo gde, neće petarde bacati komšiji u dvorište i pod prozore. To rade samo ovde. U bilo kojoj državi u kojoj živi većina vaspitanog i kulturnog naroda odu van urbanih zona, pa prangijaju. Naravno da mi je žao uznemiravanja veverica. Žalije mi kad se ovde starci tresu i deca vrište zbog eksplozija. Sve to trpe deca, i to dobra. Skrajnuta u zapećak jer nisu problematična.  Možda baš neko vaspitano dete doživljava bol samo zbog jakog praska. Možda baš neko vredno dete postane tužno jer postoji realna mogućnost da i fizički bude povređeno, ostane bez oka, šake, noge. Siguran znak: u Valjevo – praznici stižu…

Tamo daleko na Islandu neguju tradiciju darivanja knjiga za Božić. Mnogo naroda kupuje manji broj knjiga. Svi čitaju. Od deset stanovnika jedan objavi knjigu. Ovde proste ženturačice miču usnama kada čitaju kratka obaveštenja kraj šaltera.  Same sebi važne. Dežurni radnici krivci jer bitne dame sriču… I takvi primitivci guraju u senu sve drage ljude. Prosti ’’smišljaju’’ jednostavne želje: da dominiraju. Prevrću li se kosti naših predaka?! Ameri bi napravili filmski ep od ’’Krvave bajke’’ . Leptirica bi generacijama bila kultni lik viđen na velikim i malim ekranima,bedževima, sveskama, jaknama… Ovde: meso gledaš, kupus ti serviraju. Počele pripreme ispraćaja 2017. U kućama vrednih domaćica miriše sarma. Neguj prosečnost. Praznici nam stižu.

Praznična čarolija se, poput malih boginja, svetlosnom brzinom proširila po izlozima i radnjama. Početkom decembra, što bi zlobnici rekli: ’’Pre roka’’ zablještaše jelke  i girlande u raznim nijansama  zlata, srebra, plave, ciklame, naravno i – crvene. Kako čiji logo nalaže. Najvažnija poruka: praznici su – opusti se – otvori se –potroši!!! K’o da su najsrećnija vremena…  Sve sija kao Hong Kongu. U svim sporednim ulicama van ’’kruga dvojke’’ gacaš po blatu kao da si u Kongu. I dalje si u Valjevu. Nisi kornjača  ali pamtiš neke bolje dane. Ne samo ’80. Ikad ne bih pomislio, al’ eto: bi bolje i ’90. I to- svih!!!

Sada, u sajber XXI veku lokalni Grinč kod sirote raje stvara utisak da naše belo Valjevo  ’vata  korak sa svetom: ponovljena  novogodišnja rasveta! Kandalaberi čkilje. Nekad i pre osam uveče. Pretežno leti. Inače, noću ih i ne uključuju. Zimi baš često. Možda i to ima veze s’ lokacijom: u tzv. glavnoj da blješti, ostalima – mrak i smog pali na prljave, klizave ulice. Biće da je tako jer je tu koncentracija svega skotrljanog s’ planina. A sve to, za razliku od snega, nit’ se beli, niti kopni.  Znači, razumeš: Karađorđeva obasuta pahuljama i nečem nalik kometama. Da baš ne kažem ’’zvezdama padalicama’’.  Nameće se zaključak: isključivo stanovnici pomenute ulice se smeju radovati 2018. Ostali –ič! Stari svetleći ukrasi nisu baždareni da obasjavaju bilo koje, neke tamo sporedne sokake kojima se neki tuđ’ narod dovozi. Ti stranci samo dođu. Možda samo prođu. Nisu bitni. Kao ni svi ostali tu nastanjeni. Zamisli da kitiš Ilidžu? Užičku? Peti puk? Neprimereno! Gle divnog li čuda Stop šop ukrašen. Prigodno. U svakom slučaju vidiš onu jelkicu i nekoliko irvasa, pahulja, ledenica, pa kapiraš da je jelka od osamdeset tri hiljade evra čista izborna marketinška ujdurma Pokušaja Voldemora na botoksu.  Bel’ grad ko ’’feler’’ centar. More?! Može li jedan Polar Express za nas odbačene?

Eto tek tako, u jednom gradu u jednoj lepoj kotlini zabačenoj negde na brdovitom Balkanu lokalni Grinč odluči da Nova godina tu ’’neće da dođe’’. I onda će stare izlomljene pahulje da obasjavaju visoravan. Nema Nove godine, bre. Za nas. Ostale… To je SAMO Nova /nadajmo se da neće biti protraćena…/ I samo JOŠ jedna, pa kako da je rastegneš za sve? Posebno ne za one koji nemaju vikendice na visoravni iznad Kaone /ovog puta ovaj praznik nije baš za sve, pa ne smem da spominjem one koji nemaju za hranu, lekove…/ I za one koji nisu u finansijskom stanju da plate hotel, ili iznajme privatni smeštaj. Stvarno, čije li su tamo sve one tzv. ’’kućice’’ za iznajmljivanje?

Gledaj sad prazničnog čuda! Kao da neko to od gore vidi sve –  kao da viri s’ neke baš visoke planine. Da nije neki pravi, od onih s’ Olimpa, bre?! Baš ovih dana na visoravni pada kiša. Ski staza neće raditi jer  ju je po takvom vremenu teško održavati.  U dane dočeka 2018. prognoziraju temperature čak deset u plusu. Kad već nema snega bolje da se naše dugonoge  srnice pripreme za bikinije, pa pravac PRC /mislim ’’Petnički Rekreativni Centar’’/ i  pod  balončićem uz bazenčiće prirediti havajski doček Nove godinice uz koktelčiće.

Valjevo

Biće što biti mora. ’Ajd’ ovamo, pa da teče vino rumeno! Sasvim očito. Počele nove reklame za ono svetsko piće odlično za izjedanje džigerice i čišćenje klonje. Baš tim redosledom. I to je još jedan siguran znak: praznici nam stižu!!! Always…  Čak iako vas pogodi momenat za  ’’ultra’’… Biće to najluđa noć, i to u – crvenom. Samo nek’ je na radost!

 Svima srećna i birićetna Nova 2018. godina!

 Nadajmo se 🙂

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.