Posuđena kaldrma: VREBAJU U MRAKU

Sedim, pijem kafu, čitam neke stare novine. Nisam ti išta pametan, pametniji od tebe. Samo nekakva navika mi je biti informisan. Ili je to samo još jedno obeležje civilizacije? Napretka? Savremenog, ili razvijenog doba?! Ili je to jednostavna potreba svakog živog bića da u sve nos zabada?! Možda je to nama ljudima duševna hrana? Kao što se svraka ustremi na sjajne dugmiće? Ajkulica, radi preživljavanja, ždere sve? Možda tako i mi: čitamo sve. Možda, zapravo, na taj način sebe svakodnevno zastrašujemo raznim informacija, ali to je možda i neophodno jer održavamo nivo adrenalina u vremenima kada nema stvarne, ili bar očigledne, pretnje? A možda, više čitamo – sve manje znamo?!

Valjevo

Izgleda, zalud vreme traćimo… To čitanje više nije potpuno pouzdano. Pre si mog’o da se zakuneš u noviski naslov. Sada svašta mož’ da ti se desi. Svakakvi sebe urednicima nazivaju. Eto neki takav baca se po tv kanalima, verovatno kod sebi sličnih, obrazlažuć’ valjda našu stvar, uz 362 neistinita naslova, ukazuju sa sajta fakenews.rs.

            Da l’ su domaći ili stranci – nemam pojma. Samo mi se čini da stranci nekako vode računa o kvalitetu života svojih tzv. običnih ljudi i baš svašta proveravaju, analiziraju. Eto tako jedan Švajcarac objavio mapu bogatstva u Evropi na kojoj prikazuje srednju vrednost bogatstva po odrasloj osobi, izražena u američkim dolarima, a na osnovu podataka švajcarske finansijske kompanije “Credit Suisse”. I eto, na mapi stoji: Islanđani najbogatiji sa indeksom 445 (445.000 dolara po stanovniku). U Srbiji 5,3. U Sloveniji je 42, u Hrvatskoj 18. Mnogi su pevali ‘’Kud plovi ovaj brod’’… Naš, izgleda izgrižen rđom, potonuo. Eto i NIN nedavno piše da je Srbija na dnu dna prema proseku plata: 382 evra /blago onom ko je prima/. Eto, i bivši savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Torbica tvituje: ‘’Ko je prav i zdrav i radi za 200 evra, zašto’’ . Ne bih uopšte da se trudim i tumačim njegov stav. Ipak, nad glavom mi, poput giljotine, visi ono:’’Zašto?!’’ Možda jer je on to što je? Možda jer isti oni koji su sredinom sedamdesetih Titu pevali:’’Mi ti se kunemo’’ sada ga kunu?! Možda jer sam sveden na prostu jedinku predodređenu za život u bedi, za razliku od uglednih predaka čije korenje baš daleko seže i sada se rvem teretom davnina umesto da sam sad ovde bez etičkih promišljanja il’ moralnih normativa- isplivavam, tek tako, kao septička jama posle kiše u Kotoru? Možda je i to lažna vest? Neko mu zdipio telefon, ušunjao mu se u kancelariju, pa tvitno? I drugima su čak lične karte krali… Samo se običan svet, u takvim situacijama, sa svim posledicama suoči.

            Sada svi smeju sve. Posebno novinari. Uopšte nemaju razloga da se straše. Verovatno zato ovde samo pojedine pevačice glas puštaju. Ali ako iko išta lane, zna se ko dreči. Samo bojom uočljivom i u magli gustoj k’o testo. Zbog svega tisak je prevaziđen, posebno ona 362 naslova. Mnogo je živopisnije na elektronskim mrežama. Ne onim starinskim, radio, tv, skoro uništenim. Već ovim savremenim. Aktuelnost trenutačna. Tamo saznaš da Tramp ima veći crveni gumb, možeš da čitaš šta je lepa Helena poručila /čekam fotke – šta ću: prosta ljudska duša/. Da l’ nas je istorija, i to ova savremena, ičemu naučila? Čekajući, naletim i na nekog Mišu V. iz Pokreta ‘’1389’’. Na tekst ‘’Vojska Srbije spremna: Ako Šiptari napadnu, za tri sata uzimamo sever’’ javnost reaguje (pitaju ga gde je vojsku služio, koje oružje bira kada kaunter igra), a on odgovara tviterašima da će decu da im regrutuje. Stvarno?! Sine, zar ikoga ovde budalom smatraš da će, tek tako, u istom životu dva puta istu grešku ponoviti?! Sedi. Jedan. Ni za kaunter nisi! Znaš li, sinko, osećaj dužnosti isprepletan pritiskom masovne histerije, organa koji u tim danima još uvek zakone sprovode, dok ostavljaš dete u kolevci i polaziš, valjda znaš gde, nemaš predstavu u šta? Sinko: odgovornost, dužnost, pravo, moral?! To je za tebe (na liniji upisati odgovor):_____? I osta prazna linija. Žutokljunci nemaju životnih uspomena… Sećamo li se priče o majci sedamnaestogodišnjeg mladića koja je preživela logor OVK? Tog dečkića prvo su mučili, pa poveli na pogubljenje, a on je samo rekao: ’’Nemojte mamu da mi dirate.’’ I sada će neki Miša da regrutuje?! Sada neki sam sebi bitan baja na proslavi Dana Republike Srpske hvali malog-od-botoksa jer reče, on se bori da sačuva Kosovo i Metohiju. On je štitio Olivera. Možda jeste radio, ali nije – uradio. Pomislim na počivšeg patrijarha srpskog Pavla – svetac. Još piše da bi Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ubrzo mogao da se nađe na optuženičkoj klupi zbog zverskih zločina nad Srbima. Daut ‘ladno najavljuje ponovno aktiviranje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). S druge obale puca i Tromblon. Hrvatski ratni veteran Petar Janjić zvani ‘’Tromblon’’ pisao premijeru Hrvatske da mu daje 72 sata (beše to početkom Nove) da reši problem sa Slovenijom oko Savudrijske vali u Piranskom zalivu, pri tome mora da pomene i pitanje državne granice sa Srbijom oko nekih 24000 ha. Tužno. Mnoge spletke liče na one iz 1913.

            Još piše da se Soros baš u Davosu ustremio na sve čega se setio: i Fejsbuka, i Gugla koje je opisao kao (navodim) ‘’sve moćnije monopoliste’’ i ‘’totalitarne mreže’’ i još dodao:’’Davos je dobro mesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”. I kome to, radi čega, odgovara totalni mrak? Pa kako, pored ovih savremenih, zaptivajućih prozora da znam da l’ je komšinici ručak zagoreo a ona objavila neku fotku trpeze od pre tri nedelje?!

          Čini mi se, terijeri vrebaju u mraku. Isključim komp. Sklopim novine. Zgužvam da vatru naložim. Opet se zagasila. Kafa, na pola popijena. I ona se ohladila. Tresem se. Da l’ od jeda? Ili od hladnoće. Vani tmina, vlaga, magla. Ko zna šta sve, kroz mrak, treba proći do sopstvene šupe.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.