Predavanje “Prevencija karcinoma grlića” na Singidunumu

U Evropi se ove godine od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice, čiji je cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice i načina prevencije.

Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum priključuje se aktivnostima obeležavanja ove nedelje i pozivamo vas da prisustvujete predavanju na temu Prevencija karcinoma grlića u četvrtak, 26. januar godine u 18. časova, veliki amfiteatar Fakulteta (Železnička 5).

Predavači su: dr Zoran Jokić, specijalista ginekologije i akušerstva i dr Svetlana Milenković, specijalista patologije.

Na predavanju će biti reči o načinima prevencije, skriningu, HPV-humanom papiloma virusu i HPV vakcini, kao i najčešćim predrasudama koje postoje kada je ovaj aspekt zdravlja u pitanju.

Valjevo

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže  registara za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Prema stopi oboljevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok se prema stopi smrtnosti od ove bolesti, naša zemlja nalazi na drugom mestu u Evropi.

Pozivamo vas da na ovaj način zajedno podignemo svest o načinima prevencije i njihovoj važnosti za borbu protiv grlića materice.

Programi skrininga grlića materice mogu sprečiti do 80% slučajeva raka grlića materice. Pored toga, vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) je veoma efikasna u adolescentskom dobu i može još više uticati na smanjenje pojave ove bolesti. Ako je moguće sprečiti skoro svaki slučaj raka grlića materice, zašto se u Evropi 60.000 žena razboli i 30.000 žena umre svake godine od ove bolesti?

Izvor: ECCA – European Cervical cancer Association

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.