Projekat “Podrinje – porodične i kolektivine svetkovine” u Muzeju

U Galerija Narodnog muzeja večeras će u 19 časova biti predstavljen projekat “PODRINjE-PORODIČNE I KOLEKTIVNE SVETKOVINE”. U okiru ovog projekta biće otovrena izložba “Porodične i kolektivne svetkovine – primeri transformacije običaja u valjevskom kraju i susednim podrinskim oblastima” i biće upriličena i projekcija filma “Vidimo se za molitvu”.

Kao i prethodne godine i ovogodišnji Projekat Podrinje – porodične i kolektivne svetkovine u valjevskom i bijeljinskom kraju bio je podržan sredstvima  Ministarstva kulture i informisanja RS. Običaji se transformišu u skladu sa novim ekonomskim i društvenim okolnostima, ali se ne napuštaju, već se na različite načine interpretiraju i trpe promene u skladu sa sveukupnim promenama u društvu.

Valjevo

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja Valjevo, već treću godinu istražuje različite segmenate društvenog života valjevskog kraja tokom 20. veka. Za razliku od prethodnih, ovogodišnje istraživanje bilo je, u okviru republičkog projekta Podrinje, prošireno i na susedne podrinske oblasti Jadra i Semberije (Republika Srpska). Stručni tim muzeja, koji je vodila etnolog Gordana Pajić, prikupljao je građu o preslavama, seoskim slavama i vašarima. Pored religijskog karaktera, ovi običaji imaju i karakter društvenih običaja, pa je u tom kontekstu ovo istraživanje nastavak već započetog istraživanja. Ovi aspekti su se uvek preplitali. U zavisnosti od opštih društvenih okolnosti, jedan ili drugi je dobijao na značaju, a uvek su u vezi sa velikim hrišćanskim (pravoslavnim) praznicima. Istraživački akcenat je stavljen upravo na procese promena i transformaciju običaja.

Aktivnosti na projektu podrazumevale su prethodni kabinetski rad (istraživanje postojeće literature, stare štampe, skeniranje dokumenata i fotografija), a potom terenski rad (realizovan tokom leta i jeseni), koji je podrazumevao direktan uvid, intervjue, fotografsko i video snimanje. Prikupljena građa je sistematizovana i obrađena. Nju čini preko 400 snimljenih fotografija, 11 video zapisa u naseljima u kojima je obavljan terenski rad, a to su Prijezdić, Skadar, Stave,Jovanja, Brankovina, Valjevska Kamenica, Pecka, Jelav (Loznica), Zagoni i Dragaljevac (Bijeljina).

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.