Preminuo slikar Ljuba Popović

Jedan od naših najvećih slikara Ljuba Popović (1934-2016) preminuo u bolnici “Dragiša Mišović”, gde se nalazio na intenzivnom lečenju. Biće sahranjen sledeće nedelje u Valjevu

 Valjevo

Jedan od naših najvećih slikara Ljuba Popović (1934-2016) preminuo u bolnici “Dragiša Mišović”, gde se nalazio na intenzivnom lečenju. Biće sahranjen sledeće nedelje u Valjevu.

Da podsetimo, Ljuba je letovanje u Grčkoj morao da prekine pre dvadesetak dana zbog teškog zdravstvenog stanja i hitno je prebačen u Beograd.

Početkom jula pozlilo mu je na odmoru u Grčkoj, gde je letovao u mestu Kseropotam u blizini Atosa. Umetnik je svake godine provodio odmor u ovom selu, gde se, kako je govorio, “fizički sprema za sve što ga čeka do idućeg leta”.

Popović je jedan od osnivača Mediale, rođen u Tuzli, odrastao u Valjevu. Posle završene Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, u Pariz prvi put putuje 1959. godine, na petnaest dana. Odlazi u Luvr, sreće Dadu Đurića, a Grad svetlosti će ga toliko opčiniti da u njemu živi i stvara neprekidno od 1963. godine. Njegova dela nalaze se u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta.

NIKOLIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI POPOVIĆA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimiru Kostiću i članovima SANU povodom smrti slikara Ljubomira Popovića.

“SANU ostaje bez jednog od svojih najvećih uglednika. Srbija tuguje za umetnikom koji je svojom jedinstvenom likovnom poetikom ispisao istoriju srpskog, ali i evropskog i svetskog slikarstva”, naveo je Nikolić u telegramu.

On je kazao i da Srbija ostaje ponosna na umetnički opus Ljube Popovića, ali i na “njegovu ličnost, posebnu i nesvakidašnju”.

Slikar Ljubomir Ljuba Popović preminuo je u 83. godini posle duge i teške bolesti.

VUČIĆEVO SAUČEŠĆE

Predsednik vlade Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća povodom smrti slikara Ljubomira Popovića.

Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsku kulturu, umetnost i slikarstvo, naveo je Vučić u telegramu upućenom porodici Popović i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Popović je ostavio trag na slikama, po kojima ćemo ga večno pamtiti, navodi se u Vučićevom telegramu.

VUKOSAVLjEVIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE PORODICI POPOVIĆ

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća porodici i prijateljima preminulog slikara Ljubomira Popovića.

On je ocenio da je Popović bio jedan od najcenjenijih slikara današnjice i da će ostati upamćen kao jedan od osnivača značajne umetničke grupe u drugoj polovini 20. veka – Mediale.

“Svojim velikim trudom i zalaganjem, kao i doniranjem brojnih radova Modernoj galeriji u Valjevu omogućio je da dela njegovih savremenika, okupljenih oko ovog pokreta. Njegove slike, prisutne širom sveta, ostaće da zauvek svedoče o nesvakidašnjem talentu ovog umetnika koji svojim delom ostavio dubok pečat na savremenu umetnost”, navodi se u telegramu.

Novosti.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.