Preventivom protiv karcinoma dojke – I novinarke podržale akciju

U sedmici kada se obeležava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke, PR služba Opšte bolnice tradicionalno organizuje preventivne preglede dojki za naše sugrađanke koje rade u medijima. Ove godine, na listi dama uključenih u ovu jednodevnu akciju preventivnog pregleda našle su se i koleginice koje obavljaju poslove u PR sektorima Gradske uprave, Policijske uprave Valjevo i pri Vojsci Srbije u ovdašnjoj kasarni “Vojvoda Živojin Mišić”

Valjevo

Ovaj preventivni pregled valjevskih novinarki i zaposlenih žena u PR sektoru, podržan od Društva Srbije za borbu protiv raka, obuhvatio je palpatorni i ultrazvučni pregled, koje su obavile dr Vesna Krstevski, specijalista patologije i predsednik Podružnice Društva Srbije za borbu protiv karcinoma i dr Nadežda Sajić, specijalista radiologije.

Valjevo

Opšta bolnica Valjevo danas poseduje savremenu dijagnostičku mamografsku jedinicu, u vidu najsavremenijeg digitalnog mamografa, ultra zvuka i magnetne rezonance. Problem dijagnostike dojke se upravo uz ovakvu modernu dijagnostiku u kombinaciji sa palpatornim pregledom može potpuno zaokružiti.

“To je stvarno privilegije i žene nisu ni svesne da mogu da dobiju adekvatan dijagnostički postupak  od početka do kraja. Radimo na tome da se sve veći broj radiologa uključuje u dijagnostku dojke, jer je ona jedna od najtežih radioloških metoda. Nabitnije je otkriti karcinom u onom stadijumu kada je nakon operacije žena praktično izlečena. Mi to možemo sada uraditi, prevashodno mamografijom, koja je zlatni standrad, potom ultra zvukom i magnetnom rezonancom”, rekla je dr Nadežda Sajić, koja je posavetovala sve devojke i mlade žene da redovno, bar jednom godišnje, dolaze na palpatorne prehlede i preglede ultra zvukom, a ženama preko četrdesete preporučuje da dođu na obavezan mamograf, dok je preko pedesete mamografski pregled, kako kaže dr Sajić, obavezan!

Valjevo

Posle uspešne intervencije koju je imala 2015. godine, Svetlana Marković, zaposlena u PR službi Gradske uprave redovno ide na pregled dojki.

“Ovo je lepa prilika da obavim pregled i ujedno da podržim ovu akciju, da bi što više žena shvatilo koliko je važno da se dolazi redovno na kontrole. Sve nađemo neki izgovor i opravdanje, nekada iz lenjosti, nekada iz straha, ali to definitivno nije izgovor, jer sve što se na vreme otkrije povećava šanse da se otkriveni problem i reši. Sjajna akcija i svaka čast i bolnici i lekarima koji učestvuju u njoj. Važna je poruka koja se šalje i svakako je odlična ideja koja treba da se sprovodi i u drugim kolektivima, jer je upravo prevencija najvažnija u ovom ludom vremenu u kojem živimo”, kaže Markovićka.

Valjevo

Svetlana Marković

Jedna od pregledanih bila je i poručnik Jelena Patrić, zaposlena na poslovima odnosi s javnošći i civilno-vojna saradnji pri kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu

“Nas nema puno u ovom poslu i ovo je odlična prilika da se prekontrolišemo, jer iako imamo redovne sistematske preglede, ovakav vid pregleda nije zastupljen prilikom te naše godišnje kontrole. Smatram ovu vrstu pregleda jako važnom, ne samo za mene lično, već i za porodicu i za rad”, rekla je Jelena Patrić.

Valjevo

Poručnik Jelena Patrić

Prema rečima Kristine Paramentić, koja je kao PR Opšte bolnice i organizator ove akcije preventivne kontrole “žena iz medija”, značajno je to što će današnje pregledane pacijentkinje preneti poruku u svom okruženju o važnosti samih preventivnih pregleda.

“Cilj ove akcije je da se prenese poruka svim damama, ali i njihovim jačim polovinama da ih podstaknu na preventivne preglede, koji su izuzetno značajni, jer ono što se na vreme otkrije ima priliku da se na vreme i izleči”, naglasila je Kristina Paramentić.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.