Prijem za slepe i slabovide

Povodom 15. oktobra „Dana belog štapa“ predstavnike Međuopštinske organizacije saveza slepih danas je primio zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić.

Međunarodni dan slepih i slabovidih ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema.

Predstavnici ove Međuopštinske organizacije su upoznali zamenika gradonačelnika sa brojnim problemima sa kojima se oni suočavaju. Kao probleme su istakli neadekvatan radni prostor,nedovoljan broj zvučnih semafora u gradu, nedovoljan broj staza za kretanje,nedovoljne mogućnosti za obrazovanje, zapošljavanje…Istakli su i neadekvatan prilaz prostorijama gde im se organizacija nalazi.

Veselinka Marić je naglasila da položaj lica sa oštećenjem vida nije na zavidnom nivou, kako u pogledu obrazovanja tako i u pogledu zapošljavanja kao i drugih sfera života. Istakla je da je beli štap simbol nastojanja slepih ljudi da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu. Slepe i slabovide osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima nepristupačnosti na putu, ostvarivanja socijalne i ekonomske nezavisnosti.

„Cilj nam je da se što veći broj naših članova opismeni“ istakla je Biljana Antonijević potpredsednica ove organizacije. Ona je mišljenja da u Valjevu postoji diskriminacija za slepe i slabovide osobe.

Predstavnici ove organizacije su zainteresovani za unapređenje kvaliteta života slepih i slabovidih osoba. Za slepe i slabovide koji se samostalno kreću pomoću belog štapa važno je da im ulice, javni gradski prevoz i javni objekti budu dostupni, kao i da u javnim ustanovama postoji osoba zadužena da pomogne slepoj osobi kad dođe da obavi neki posao. Istakli su da se u ovoj godini obeležava 60 godina postojanja ove organizacije.

Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić je rekao da su predstavnici grada spremni da razgovaraju i da u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima rešavaju probleme koji tište ovu populaciju. Podržao je njihovu inicijativu da se obeleži 60. godišnjica postojanja ove organizacije i istakao da treba iskoristiti tu priliku da javnosti predoče probleme sa kojima se oni susreću.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.