Valjevo priprema klopku za polen

Grad Valjevo planira da u ovoj godini kupi “klopku za polen”, automatski uređaj pomoću kojeg se vrši monitoring polenskog zagađenja vazduha u gradu, za čiju nabavku će biti izdvojeno oko 7.000 evra.

Praćenje koncentracije alergenog polena itekako je važno jer rezultati monitoringa omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostifikovanje i lečenje polenskih alergija koje utiču na zdravlje. Pored toga, na merenje aeropolena u vazduhu obavezuju nas Svetska zdravstvena organizacija i zakon o zaštiti životne sredine.

“Klopka za polen” na zgradi Univerziteta Kordoba, Španija (Izvor: http://www.uco.es)

Monitoring aeropolena u Valjevu podrazumeva uzimanje uzoraka i merenje koncentracije polena za 25 biljaka, dva puta sedmično pomoću automatske klopke, a akreditaciju i merenje bi sprovodio ovdašnji Zavod za javno zdravlje ili instistucija koja bi taj posao dobila na javnom tenderu.

Predsednik Saveta za zdravlje Grada Valjeva dr Zoran Živković ističe važnost kupovine ovog uređaja i budućeg monitoringa.

“Naše nastojanje da se na teritoriji Grada Valjeva započne monitoring aero-alergenog polenskog  zagađenja nije ništa novo, to je nešto što se već primenjuje u Srbiji od 2002. godine i do danas je instalirano 26 “klopki za polen” u gradovima širom naše zemlje. Ovom inicijativom pokušavamo da započnemo rešenje i ovog problema, jer se pretpostavlja da je oko 10% ukupne populacije sklono takozvanim polenskim kijavicama. Na takve zdravstvene probleme može se uticati primenom vakcina, za čiju nabavku je potreban upravo monitoring koncentracije polena i rezultati, da bismo imali opravdanje za tako nešto”, ističe dr Zoran Živković.

Dr Zoran Živković, predsednik Saveta za zdravlje Grada Valjeva (foto: valjevskaposla.info)

Uzorkovanje vazduha bi se uz pomoć “klopke za polen” vršilo na jednom mernom mestu, a rezultati sa tog jednog mernog mesta dovoljni su za utvrđivanje prisustva polenskog zagađenja na teritoriji od 2.5000 kvadratnih kilometara, odnosno kruga prečnika  56 kilometara.

“Obično se automatska klopka za polen postavlja na krov neke više zgrade, najmanje 20 metara iznad nivoa zemlje, da bi merenje bilo  meritorno. Ono što je takođe bitno je da se mora voditi računa i o vremenskoj distanci kada se uzima polen. Merenja se obično vrše u periodu od 1. februara do 1. novembra za tekuću godinu”, precizira Živković uz konstataciju da se za nabavku tog uređaja još uvek čeka raspisivanje javnog tendera.

U našim ekoklimatskim uslovima produkcija polenovih zrna počinje početkom februara i traje do prvih dana novembra. Zrna se vetrom mogu preneti i na udaljenost preko 100 kilometara, u zavisnosti od vetra, padavina, temperature i vlažnosti vazduha. Kod nas u Srbiji najveći procenat alergija izaziva polen ambrozije u periodu od druge polovine jula do novembra meseca, zatim breze od februara do početka maja i trava od maja do druge dekade jula.

Kupovinom “klopke za polen” Grad Valjevo zaokružiće merenja celokupnog zagađenja vazduha, i polenskog i onog izazvanog emisijom štetnih gasova koja su u žiži javnosti svake grejne sezone. Sa monitoringom polenskog zagađenja dobiće se validni podaci koji će poslužiti da se takva vrsta zagađenja vazduha uporedi sa kliničkim nalazima pacijenata i na osnovu kojih će medicinska struka moći dalje da deluje i pomogne u rešavanju zdravstvenog problema.

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.