Prolećna ishrana: Kuvanje povrća

Zaboravite na industrijski prerađenu hranu koja je česta tokom zimskih dana, a predstojeće proleće iskoristimo da obogatimo svoju ishranu i da uspostavimo nove navike. Pored ishrane obratimo pažnju i na fizičku aktivnost, kao i na unos tečnosti. Uz redovan unos vode, poželjni su i sveže ceđeni voćni sokovi i sokovi pripremljeni od raznog povrća.

Valjevo

Kako bi sačuvali energetsku vrednost i organoleptičke osobine namirnica neophodno je pridržavati se određenih pravila. Povrće prema potrebi kuvati celo i neoljušteno (kao što su krompir i cvekla) ili ga oljuštiti i iseće na komade. Povrće kuvati u što manje vode, jer je količina hranljivih sastojaka, koji se rastvore, srazmerna sa upotrebljenom količinom vode. Tek kada voda provri povrće staviti da se kuva. Smatra se da se 1/4 vitamina C gubi od trenutka kada se povrće spusti u provrelu vodu pa dok voda ponovo ne proključa.

Povrće treba da se kuva u poklopljenom sudu, da bi se hranljive supstance, koje ispare iz povrća, ponovo vratile u vodu, izuzev zelenog povrća koje se kuva u otvorenom sudu da bi zadržalo boju. Hlorofil je osetljiv na kisele sredine i na duže zagrevanje. Ukoliko je sud otvoren iz povrća u vazduh ispari jedan deo kiselina rastvorenih u vodi, te voda gubi kiselost. Prilikom kuvanja se zabranjuje korišćenje sode bikarbone za očuvanje zelene boje povrća, jer se na taj način ubrzava razgradnja vitamina C. Vodu u kojoj se kuvalo povrće, ne treba prosuti, nego je upotrebljavati za pripremu supa, čorbi, sosova. U supe i čorbe so se stavlja na kraju, i na taj način one postaju ukusnije, jer hranljivi sastoci brže prelaze u vodu. Kada se povrće kuva za pire, variva i salatu, so se dodaje u početku, jer se na taj način, zbog povećane koncentracije tečnosti u kojoj se kuva, spečava prelaz hranljivih sastojaka iz povrća u vodu, a kod kuvanja mladog zelenog povrća so se dodaje uvek u početku, dok kod kuvanja leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) so se uvek dodaje na kraju.

Najbolja hrana je ona hrana koja do našeg stola najkraće putuje. Hrana treba da nam bude prijatelj, a ne neprijatelj.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.