Prolećna ishrana

PROLEĆNA PESMA

Proleće je, proleće je,

raduje se ceo svet,

kud pogledaš sunce sjaji,

a pod rosom blista cvet.

Naše grudi, naše duše

zatalas`o ovaj sjaj,

slavuj mali sunce hvali

što je zemlja pravi raj”

(Jovan Jovanović – Zmaj)

Iza nas je zima, koja sa sobom odnosi „jaka“ jela, zamrznuto povrće i voće, jednoličnu ishranu, a stiže nam proleće koje budi prirodu, podiže raspoloženje i kao najvažnije donosi veliku prednost u izboru novih namirnica. Izražen je prolećni umor, malaksalost i loša probava. Iz ovih razloga je važno uraditi detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma, a u proleće se pojavljuju biljke koje imaju ulogu u prečišćavanju tela (kopriva, maslačak, sremuš, vlašac). Korišćenjem ovih biljaka u ishrani u značajnoj meri se mogu ublažiti i otkloniti štetne posledice koje se javljaju u ovo doba.

Valjevo

Proleće je period regenerizacije organizma i tada mu je potreban dodatni unos vitamina i minerala, odnosno hrane bogate antioksidantima, a među njima najjači antioksidansi koji sprečavaju mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten i oligoelementi selen i cink. Voće i povrće su namirnice bogate navedenim elementima, a proleće je poznato kao sezona kada je ono pristupačno i najkvalitetnije.

Ishrana u proleće podrazumeva ishranu sa malo manje masti i sa namirnicama koje nam priroda nudi za to doba godine. Preporučuje se unos zelenog povrća bogatog vitaminom K, biljnim vlaknima, gvožđem i fitonutrijentima i koje redovnom upotrebom smanjuju rizik od nastanka mnogih hroničnih bolesti. Sadrži malo kalorija i najbolje je kada se koristi sveže, u salatama ili kao samostalni dodatak drugim jelima (najbolje kuvano na pari kako bi sačuvalo hranljive nutrijente).

Valjevo

Koristiti svež kupus, kelj, plod i listovi kelerabe, karfiol, brokoli, prokelj, raštan, rukola, blitva i spanać ( blitvu i spanać pripremati uz mleko ili ih jesti uz neki mlečni proizvod), mlada šargarepa i rotkvice, zelena salata, krastavac, paradajz,.. U ovom periodu treba u ishranu uključiti mladi crni i beli luk, birajući one sa mladim, zelenim perima kao i sremuš. U tim izdancima nalazi se dosta minerala, vitamina i enzima. Kod kupovine celera i peršuna, kupovati zajedno list i koren, jer će se na taj način bolje sačuvati njihov kvalitet i duže će ostati sveži.

Rotkvica ima antioksidativno dejstvo (zahvaljujući antocijanu), antibakterijsko dejstvo, olakšava probavu, normalizuje proizvodnju bilirubina, ubrzava izlučivanje vode u organizmu i podstiče rad bubrega.

Valjevo

Voće koje se kao prvo pojavljuje u proleće su jagode, bogate vitaminom C i folnom kiselinom koja je posebno važna za trudnice, jer njen nedostatak može da utiče na razvoj ploda. Ipak, ova kiselina je korisna i za sve ostale jer štiti srce i krvne sudove. Bogate su i dijetnim vlaknima koja smanjuju nivo holesterola u krvi, ali i oksidantima koji su prevencija za kardiovaskularne bolesti. Jagode spadaju u namirnice koje mogu da izazovu alergijske reakcije, pa zbog toga treba biti obazriv.

U kasno proleće sazrevaju i trešnje, pa je ovo period crvenog voća sa svim pozitivnim antioksidantnim svojstvima, a kasnije tu su i kajsije koje regulišu loš holesterol, podstiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i kostiju. Velika količina beta karotenom ih čini kvalitetnim voćem koje pozitivno deluje na vid i ima blagotvorne efekte na srce. Nikako ne zaboraviti i voće koje imamo preko cele godine, kao što su jabuke (i uvek se treba opredeliti za domaće koje su prezimele u odgovarajućim namenskim prostorijama), pomorandže, limun, grejpfrut, banane i kivi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.