Promocija knige “Filmus” Slobodana Šijana

U utorak, 20. februara, u 20 časova u Čitaonici Biblioteke biće promovisana knjiga filmskih priča “Filmus” poznatog srpskog reditelja Slobodana Šijana.

Veče koje pod nazivom “Film kao način života” u svom februarskom programu organizuje ovdašnja Biblioteka “Ljubomir Nenadović” biće posvećena eksperimentalnoj filmskoj priči jednog od najvećih i najzanimljivijih multimedijalnih autora, reditelja kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”, ali i “Ko to tamo peva” koji je od strane Akademije za filmsku umetnost i nauku 1996. godine proglašen za najbolji jugoslovenski film snimljen tokom poslednjih 50 godina.

(Izvor: maticnabiblioteka-va.org.rs)

Konstruišući žanrovski šaroliku strukturu, koja prevashodno počiva na, tokom istorije čitanja, izuzetno popularnim proznim oblicima, autobiografskim i biografski zapisima, Slobodan Šijan se trudi da, ukazujuć na najvažnije lkude i fenomene naše filmske istorije, stvori celokupnu sliku razvoja jugoslovenskoh i srpskog filma. Takođe, knjiga “Filmus” otkriva Šijana kao vrlo veštog mulitmedijalnog umetnika koj destruiše ustaljenu, monotonu, isključivo tekstualnu strukturu knjige i vrši vizuleno-estetski udar na čitaoca. Pišući o velikanima filmske umetnosti i pionirima moderne filmske kritike u srpskoj kulturi, počev od Čiča Ilje Stanojevića i Boška Tokina, preko najzančajnijih pripadnika crnog talasa Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Pavlovića, Branka Vučićevića, pa sve do eksperimenatlnih filmskih stvaralaca poput Vukice Đilas, Toma Gotovca i Ljubomira Šimunića, Šijan je knjigom “Filmus” stvorio jedno nezaobilazno štivo za sve one koji uz pomoć filma komuniciraju, koji za film žive i za koje je film veći od života.

O ovoj knjizi koja je na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2015. godine nagrađena priznanjem “Bogdan Krišić” za dizajn, pored Šijana kao autora govoriće i dr Gojko Tešić, urednik izdanja.

Slobodan Šijan, filmski reditelj, scenarista, filmski kritičar, slikar, vizuelni umetnik i pisac, rođen je 1946. godine u Beogradu, gde je završio slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. U periodu od 1965. do 1980. aktivno se bavio likovnom umetnošću. U početku, blizak je grupi “Medijala”, da bi kasnije svojim radom nastupao u okviru Nove umetničke prakse 70-tih. Kao reditelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 80-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Objavio je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i nekoliko knjiga i publikacija o domaćim i stranim filmskim rediteljima. Tokom 1990. i 1991. godine bio je direktor Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Akademija filmske umetnosti i nauke proglasila je 1996. njegov film “Ko to tamo peva” (1980) za najbolji jugoslovenski film snimljen u poslednjih pola veka. Za knjigu “Kino Tom” dobio je nagradu “Jutarnjeg lista” 2013. godine, a povodom izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 2014. godine dodeljena mu je nagrada Tradicija Avangarde za doprinos avangardnoj umetnosti’. Profesor je filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti i na Akademiji umetnosti “Braća Karić” u Beogradu. Knjige i brošure o filmu: “Ričard Sarafijan “(1977); “Ričard Flejšer” (1978); “Zovem se Džon Ford, ja pravim vesterne” (1980); “Straub/Anna Magdalena Bach” (1980);” Živojin Pavlović-dva razgovora” (1982, ko-autor); “Mihajlo Al. Popović – Sa verom u Boga” (1991, ko-autor); “Vrtoglavica” (1998). Tekstovi o filmu objavljivani su mu u časopisima: “Filmograf” (Beograd), “Film” (Zagreb), “Positiff” (Pariz) i “New Moment” (Beograd). Tokom 1976-79 samostalno izdaje fanzin “Filmski letak”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.