“Prostor knjige” Danijele Paracki na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija

Izložba „Prostor knjige“ uspešne grafičke dizajnerke Danijele Paracki biće svečano otvorena na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija – Univerziteta Singidunum u petak, 14. oktobra 2016. godine u 18 časova i biće otvorena do 22. oktobra

Pred valjevskom publikom biže izložena reprezentativna ostvarenja iz bogatog dizajnerskog opusa Danijele Paracki, koja je tokom svoje dvadeset godina duge karijere stekla status respektabilnog saradnika mnogih institucija nauke, kulture i umetnosti u Beogradu, kao što su Galerija SANU, Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjenih umetnosti, Muzej nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda, Francuski kulturni centar, Arheološki institut i drugi.ValjevoU sali Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija na I spratu biće izložene publikacije – knjige koje su nastajale u interakciji i kreativnom dijalogu sa autorima teksta od 1996. godine. Među njima nalaze se Monografije posvećene Olgi Jevrić, Lazaru Trifunoviću, Petru Omčikusu, Bati Mihailoviću, Nikoli Tesli, katalozi izložbi Moda u Beogradu 1918-1941, Primenjena umetnost i Beograd 1918-1941, Sava Rakočević – slike i crteži, Konstantin Veliki i Milanski edikt 313, Rubensovi krugovi, problemske studije Gamzigrad – Felix Romuliana, Beogradska tvrđava i druge.ValjevoPublikacije koje je dizajnirala Danijela Paracki, ocenjeni su od strane kritičara kao  retki i svetli primeri inventivnosti grafičke opreme i visokoprofesionalnog odnosa dizajnera prema štivu koje vizuelno oblikuje. Njen grafički dizajn izdvaja se kao paradigma, estetički i etički uzor, i tako se interpolira u tkivo širih društvenih odgovornosti.

Valjevo

Danijela Paracki rođena je u Aranđelovcu, osnovnu školu „Nada Purić“ završila je u Valjevu, a Školu za industrijsko oblikovanje proizvoda, smer – dizajn ambalaže u Beogradu, gde i živi od 1987. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu diplomirala je 1996. godine u klasi profesora Bogdana Kršića – odsek Grafika knjige. Nastavila je postdiplomske studije kod istog profesora, a 1998. završila specijalizaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti (Ecole des Arts Appliques) u Ženevi. Vlasnica je Plakete za za najbolji diplomski projekat na izložbi „Diploma ’96“ za rad iz predmeta – Pismo, kod prof. Aleksandra Dodiga (pet kaligrafskih svitaka „Soneti“ – William Shakespeare), Pohvale Stručnog kolegijuma Muzeja primenjene umetnosti za dizajn kataloga „Moda u Beogradu 1918-1941“ na 33. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2001. godine, i Specijalnog priznanja ULUPUDS-a za dizajn kataloga „Primenjena umetnost i Beograd 1918-1941“ na 44. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2012. godine.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.