Prva moba u čast Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu

Stari narodni običaj zajedničarenja u radu, protkan hrišćanskom ljubavlju prema Gospodu i bližnjem, u Valjevu je oživljen na prostoru oko Hrama Svetog Nektarija Eginskog. Sveštenici Života Novitović iz Mionice, Miroslav Novaković iz Poćute i arhimandrit Mihailo (Biković), starešina manastira Jovanja, latili su se lopata i prionuli ravnanju zemljišta, na kome će biti zasđena trava na parteru oko novopodignutog hrama na ušću Gradca u Kolubaru. Zajedno sa njima, sa velikom radošću, ovom bogougodnom poslu prionuli su članovi Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice “Vozdviženija Časnog Krsta” iz Valjeva, mladići iz Uba i drugih delova Eparhije valjevske.

Naročito lep i nezaboravan trenutak bilo je priključivanje građana Valjeva, koji su se kao prolaznici slučajno zatekli u ovom delu grada. Radilo se i veselilo, baš kako sećanja naših starih o mobama pripovedaju… Pod budnim okom duhovnog oca ovdašnjeg vernog naroda, Episkopa valjevskog G. Milutina i poslovičnim domaćinskim gostoljubljem starešine Hrama Vaskrsenja Hristovog protojereja – stavrofora Dragomira Jovanovića, koji je sve učesnike mobe darivao trpezom ljubavi. Narednog dana posejana je trava. Podsećanja radi, na platou oko ove svetinje, inače prve na prostoru SPC u čast velikog svetitelja iz bratskog nam grčkog naroda, biće formiran park sa klupama i fontanama. Da se namernici i fizički i duhovno okrepe, a ovaj deo Valjeva ulepša. Sunčan dan pogodovao je uređenju zemljišta te nam se valja Gospodu pomoliti za malo kiše, ne bi li trava ubrzo nikla.

Grubi radovi na izgradnji Hrama Svetog Nektarija Eginskog uveliko su završeni. Za okončanje finih radova nedostaje finansijskih sredstava i zbog toga osvećenje hrama neće biti ove godine. Eparhija valjevska poziva sve ljude dobre volje da, prema svojim mogućnostima, pomognu ovaj svekoliko vredan poduhvat i da se uskoro radujemo osvećenju bogomolje posvećene, po brojnim čudesima, širom vaseljene poznatom Božjem ugodniku. Na praznik Svetog Nektarija, 22. novembra, u novom hramu biće vršeno bogosluženje.

[URIS id=11947]

eparhijavaljevska.rs

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.