Valjevo prvi grad u Srbiji koji uvodi besplatan parking za porodice sa troje i više dece

Valjevo je prvi grad u Srbiji u kojem porodice sa troje i više dece neće morati da plaćaju parking. Naime, zahvaljujući saradnji Pokreta za decu “Tri plus” iz Čačka, Grada Valjeva i JKP “Vidrak”, roditelji koji imaju troje i više dece će od 1. aprila na mesečnom nivou imati 15 besplatnih sati za parking u obe zone. Kako je rečeno na konferenciji za medije na kojoj je najavljena ova pogodnost, ovaj pionirski poduhvat je samo prvi korak ka unapređenju saradnje lokalne samouprava i Pokreta “Tri plus” jer se već razmišlja o realizaciji predloga za umanjenje računa za komunalije za “porodice 3+”.

Porodice-3-Besplatan-parking-3

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu “Tri plus” naglasio je da Valjevo krupnim koracima postaje veliki prijatelj višedetnih porodica.

“Odluka Skupštine grada Valjeva o besplatnim satima parkinga odnosi se na to da će vlasnici ponosnih kartica, kojih za sada u Valjevu ima 600, ubuduće imati 15 sati besplatnog mesečnog parkinga, što na godišenjm nivou dođe oko 180 sati. Morate priznati da to uopšte nije malo, ali da je svakako svrsishodno. Grad Valjevo je shvatio da oni koji imaju više dece ne treba da budu kaženjeni da više puta plaćaju parking, nego da im se odobri određena privilegija. Besplatni sati parkinga omogućeni su na osnovu odluke Skupštine grada Valjeva i ovom prilikom se moram zahvaliti svim onim odbornicima koji su imali razumevanja i glasali za tu odluku. I to jeste suština, da shvatimo koliko smo jedni drugima veoma bitni i da pokažemo da će Grad, Republika Srbija i svi segmenti društva biti uz porodice sa troje i više dece, da im pokažemo poštovanje i ohrabrimo one koji imaju jedno ili dvoje dece, da se odluče na proširenje porodice, jer će imati podršku u svakom smislu. Zahvalio bih se i predstavnicima i našim dragim prijateljima iz JKP Vidrak, koji su sa nama bili od početka i koji su na prvom sastanku rekli da žele sa nama zajedno da realizuju ovaj projekat”, kazao je Vladica Gavrilović.

Majke od 1. marta mogu da se registruju na aplikaciji “Tri plus”, čime dobijaju lični QR kod, na osnovu kog će biti izrađene i ištampane nalepnice koje mogu da se preuzmu od 10. marta u prostorijama JKP “Vidrak”. Privilegija dodele besplatnih sati stupa na snagu od 1. aprila.

“Samom registracijom na aplikaciju generišemo sve te QR kodove pojedinčano za 600 majki iz Valjeva. Mi smo doneli uveličan prikaz ove nalepnice, koje se lepe sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla gde postoji šifra sa kartice, lični QR kod, Grb grada Valjeva i logo Pokreta “Tri plus”, kao i poruka “Vi ste naši heroji”, koja je i najbitnija. Kada se roditelji parkiraju na mesto gde se naplaćuje parking, nije bitno da li će tu biti kontrolor ili ne. Kontrolor kada naiđe i ustanovi da parking nije plaćen, a vidi ovu nalepnicu, on će preko svoje aplikacije za telefon očitati QR kod i svako čitanje skidaće po 1 sat. Kada istekne 15 besplatnih sati koje su na raspolaganju, roditelji će dobiti obaveštenje. Neiskorišćeni sati se ne mogu prenositi u sledeći mesec”, pojasnio je Gavrliović.

Porodice-3-Besplatan-parking-2

Na konferenciji za medije saopšteno je i da je ovašnjoj lokalnoj samoupravi iznet i predloga za umanjenje računa za komunalije grejanje porodicama sa troje i više dece, čime bi se saradnja Grada Valjeva i Pokreta “Tri plus” proširila i unapredila.

“Gradsko rukovodstvo se odlučilo za podrži akciju besplatnog parkinga za porodice sa troje i više dece akciju i odbornici su izglasali za to na Skupštini. Smatramo da je jako bitno da se ovakvi projekti podrže. Napomenuo bih da postoji ideja da se ovaj projekat unapredi kako bi porodice sa troje i više dece imale još više pogodnosti. Prva sledeća ideja vezana je za smanjenje računa za komunalije, da takve porodice dobiju određeni popust. Mi ćemo se stvarno truditi da taj procenat umanjenja računa bude što veći. Ideja se nalazi u loklanom rukovodstvu i trudićemo se da je u što kraćem roku realizujemo”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Valjeva Dragutin Kuzmanović.

Porodice-3-Besplatan-parking-1

Pogodnost besplatnih sati za porodice sa troje i više dece realizovana je u saradnji sa JKP “Vidrak” koje je prezadovoljno što je učestvovalo u realizaciji izuzetno značajnog projekta.

“JKP Vidrak je prezadovoljno što je moglo da učestvuje u ovakvom jednom projektu koji je od izuzetno velikog značaja, s obzirom na to da možemo da usrećimo porodice koje imaju troje i više dece. Smatramo da će ovi benefiti i privilegije dosta doprineti kvalitetnijem načinu života. Smatramo da je isto od izuzetnog značaja to što je Valjevo prvo od 26 lokalnih samopuprava koji su ušli u ovu priču. Imamo dosta dobro razrađen sistem naplate prakiranja. Majke od 1. marta mogu da se registruju na aplikaciji “Tri plus” čime dobijaju lični QR kod, na osnovu kog će biti izrađene i ištampane nalepnice. Nalepnice se mogu reuzeti od 10. marta u prostorijama JKP Vidrak, privilegija dodele besplatnih sati stupa na snagu od 1. aprila”, kazala je Ksenija Badem, direktorka JKP Vidrak.

M.P.M

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.