PUTARI ĆE ODGOVARATI ZA UDESE !!!

Za udarne rupe ili neočišćen sneg kazne su od 300.000 do dva i po miliona dinara.

Valjevo

Preduzeća koja grade i održavaju puteve u Srbiji, neće više moći da prođu nekažnjeno za nekrpljenje udarnih rupa ili neotklanjanje mogućih uzroka saobraćajnih udesa, pa čak i ukoliko ih “iznenadi sneg u januaru”.

Valjevo

Prema predlogu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji putarima će pretiti kazna od 300.000 do dva i po miliona dinara. Odgovorno lice u “upravljaču javnog puta” može, za isti popustbiti kažnjeno od 20.000 do 200.000 dinara.

Predlagač novog Zakona je umesto samo jedno člana 156, u važećem zakonu, sad predvideo čak 15 novih članova koji će se odnositi na izgradnju i održavanje puteva.

„Želja je bila da se najpreciznije moguće definišu svi problemi koji su se pokazali u praksi, da se ne bi dogodilo da se ne zna ko je i za šta nadležan i ko je odgovoran“ – kaže direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović.

Postojeći član 156 se menja i sada u njemu stoji da putevi moraju biti planirani, projektovani, izgrađeni, štićeni, rekonstruisani i održavani da se saobraćaj na njima može odvijati bezbedno.

Upravljač javnog puta moraće da ubuduće preduzima mere u cilju otklanjanja opasnosti na putu i dužan je da se organizaciono za to pripremi. Dužan je da budu opremljen svim sredstvima kvalitetne komunikacije, pa će morati da reaguju na dojavu ne samo MUP i inspektora, nego i građana koji će moći da pošalju informaciju i sms-om, mejlom, vajberom ili telefonom.

Valjevo

Podsetimo, sa 16.000 kilometara puteva kojima je potrebna hitna obnova, Srbija je na dnu lestvice po kvalitetu kolovoza u Evropi. Na listi Svetskog ekonomskog foruma, srpski putevi su po kvalitetu na 120. mestu od ukupno 140 zemalja. Prema podacima Građevinsko-industrijske komore, godišnje se samo na sanaciju saobraćajnica i pokrivanje grešaka koje su mogle da budu otklonjene da su poštovane sve procedure, potroši nekoliko desetina miliona evra.

Izvor  info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.