Putem Zlatnih stepenica

Gudači valjevske muzičke škole i studentkinje FMU u Beogradu, muzikom su protekle sedmice oživeli beogradsku promociju međunarodnog takmičenja gudača u organizaciji MŠ “Živorad Grbić” – prvih “Zlatnih stepenica” valjevske muzičke škole.

Valjevo

U maju mesecu 2016. godine, MŠ “Živorad Grbić” pokrenula je festival takmičarskog karaktera posvećen ideji promocije najtalentovanijih mladih gudača Srbije i regiona. Ovaj festival je podstaknut životnim profesionalnim delovanjem prof. Živorada Grbića, jednog od najistaknutijih violinskih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, čiji je nepresušni entuzijazam, posvećenost muzici i umetnosti značajno pomerio standarde kulturnog života Valjeva. Želja da se festivalom “Zlatne stepenice” doprinese unapređivanju izvođačkog nivoa učenika i studenata gudačkih instrumenata, produktivnijoj saradnji muzičkih pedagoga, ali i slabljenju vrlo izražene metropolizacije kulture, pored valjevskih muzičara podstakla je i profesore muzičkih akademija Beograda i Novog Sada da se uključe u realizaciju svojim učešćem u radu žirija.

Preko 125 mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske zazvučalo je u Valjevu u periodu od 27. do 29. maja i svojom muzikom pokazalo da su “Zlatne stepenice” put kojim se rado korača.

Valjevo

Na koncertu u KC Grad, kroz solo interpretacije najuspešnijih učesnika prošlogodišnjeg festivala, među kojima su pored učenika valjevske muzičke škole i kamernog gudačkog orkestra “FENIKS” nastupile i studentkinje FMU u Beogradu, Sofia di Somma i Larisa Terščenko predstavljen je entuzijazam i ideja da se muzikom uvek stvara i lepša stvarnost i bolji čovek.

Program “Putem Zlatnih stepenica” ujedno je bio i koncert zahvalnosti Holandskoj Ambasadi, koja je bila generalni pokrovitelj prvih Zlatnih Stepenica , a koncertu valjevske muzičke škole u KC Grad je prisustvovao i Ambasador Kraljevine Holandije, Nj.E. Henk van den Dool i predstavnici ambasade.

Ovaj koncert je još jedan u nizu programa kojima valjevska muzička škola svoj potencijal i program izmešta iz lokalnih okvira i svakako, vrlo aktivno doprinosi kreiranju jedne izuzetno kvalitetne, planirane i organizovane slike samog Valjeva, kada je u pitanju plasiranje umetničke muzike i promocija talentovanih muzičara u pitanju.

Jedan od najambicioznijih i najzahtevnijih projekata MŠ „Živorad Grbić“, ali istovremeno i najreprezentativnijih jeste predstojeći drugi festival „Zlatne stepenice“ koji će ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada, zazvučati u Valjevu u periodu od 26. do 28. maja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.