Reporteri VAmateri: PSD MAGLEŠ VALJEVO – POVLEN

Sa lica mesta fotografije šalju naši “Reporteri VAmateri”.

Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen (1347 m), Srednji Povlen (1301 m) i Veliki Povlen (1271 m). Pripada vencu valjevskih planina i pružaju se zapadno od Valjeva ka ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen, na koji se nadovezuju Povlen, Jablanik pa uporedo Bobija i Medvednik, a potom Sokolska planina, Jagodnja, Boranja i na kraju se Gučevo strmo spušta ka Loznici.

PSD Magleš je prošle nedelje posetio Povlen a kako je sve proteklo pogledajte sami.

Valjevo

U blizini planinarskog doma PK Povlen , preko livade u grupi.

Veliki Povlen je prvi kome se prilazi makadamskom stazom kroz omaleno naselje u kome je moguće kupiti sir ili iznajmiti smeštaj. Put je blag a priprema za oštar uspon koji kreće odmah iza doma PK“Povlen” . Kroz šumu prema vrhu vodi dobro markirana uska staza sa dobrim nagibom od nekih 45-50 stepeni uz kontinualno penjanje sve do samog vrha.

Valjevo

Izlazak ka vrhu Velikog Povlena i sam vrh.

Ka vrhu Srednjeg Povlena

Valjevo

Malo gmizavaca na stazi.

Branje sremuša ( divlji beli luk).

Vrh Srednjeg Povlena

 

Lokalitet neposredno ispod Srednjeg Povlena na svega desetak minuta hoda od skretanja za Mali Povlen – PLOČE. Fenomenalni oblici stena, u okolini puno divlje borovnice. Raj za oči i dušu.

Nastavljamo ka slapovima Cetine u srednjem toku reke.

Nakon uživanja u šumu slapova izlazimo ka prevoju između Srednjeg i Malog Povlena. Usput nosimo nabran Sremuš i pečurke skinute sa drveta za našeg planinara Lučića.

Valjevo

Crkva na Kneževom Polju

Marker vrha na Velikom Povlenu je jednostavna betonska prizma a pogled sa tog gorostasa koji natkriljuje zaseoke i koji preko svojih vrhova pretura vreme u ovom kraju jedinstven je i divan! Sa njega se vide sve Valjevske planine i otvaraju duboki horizonti prema Bosni i Bosanskim planinama. Krivudavi put ispod nas lagano vijuga povezujući Valjevo i okolna Preko livade pa u šumu! Tako počinje finalni uspon na Mali Povlen koji je uporan u svom trajanju nagiba oko 100 metara koji nas dele do vrha. Staza, jasno obeležena, strma, uska ali ne tako teško savladiva.

Valjevo

Osvojen i Mali Povlen 1347 m.

U povratku idemo makadamskim putem i brzo stižemo do polazne tačke na Debelo Brdo.

Spomenik na Debelom Brdu Živanu Đurđeviću koji je podignut 1958 g.

Vidimo se na sledećoj akciji PSD Magleš Valjevo.

Samo VEDRO.


Valjevskaposla su uvela posebnu karticu pod nazivom “Reporteri VAmateri”, u kojoj ćete (po)moći da svojim fotografijama skrenete pažnju našim ostalim sugrađanima na dešavanja oko vas, ukažete na problematiku sa kojom se susrećete, pohvalite nečiji rad, ili jednostavno zabeležite fotoaparatom odnosno mobilnim telefonom nešto interesantno što mislite da vredi pomena.

U susret zajedničkoj akciji vas i nas, pišite nam i šaljite svoja foto-zapažanja u inbox naše Facebook stranice Valjevskaposla, ili na e-mail adresu [email protected], sa naznakom “Reporteri VAmateri”.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.