Šampioni smo – u umiranju od smoga

Srbija je u svetskom vrhu po smrtnosti od zagađenog vazduha, a najveći srpski gradovi u trećoj kategoriji po kvalitetu vazduha – prekomerno zagađenje.

Sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, deseti smo na planeti po ubistvima lošim vazduhom. Takva crna statistika će se nastaviti pošto merenja Agenciji za zaštitu životne sredine, čije ekipe su ovih dana na terenu, deluju alarmantno, pišu “Večernje novosti” u štampanom izdanju.

Najzagađeniji su Užice, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Pančevo, Bor i Beograd.

“Ovi gradovi su, prema propisanim kriterijumima, svrstani u treću kategoriju koja označava jako zagađeni vazduh – objašnjava Jasmina Knežević, rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduh:

Za pomenute gradove zajedničko je to što imaju visoke godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 – pored čvrstih čestica koje se javljaju pri sagorevanju, čađi, prisutne su i fine čestice, veoma malih dimenzija i mase.

Tolerantna vrednost PM10 za 2015., godinu bila je 41,6 mikrograma po kubnom metru, a kretala se od 42 u Pančevu do 76 mikrograma u Užicu.

U Agenciji dodaju da je bio zabrinjavajući i broj dana tokom kojih je stanovništvo bilo izloženo delovanju zagađenja jer je propisom dozvoljeno da se tolerišu prekoračenja dnevnih koncentracija do 35 dana, a ona su se javljala od dva do pet puta više.

Tako smo se po nebrizi i nesposobnosti nadležnih visoko kotirla među više od 92 odsto svetske populacije koja udiše izuzetno zagađen vazduh, a koji ubije 6 miliona ljudi godišnje, pišu “Novosti”.

Izvor Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.