Saveti za roditelje đaka prvaka

Počeo je upis đaka u prvi razred. Pročitajte šta sve treba da uradite u vezi sa tim, ali i posle upisa.

Valjevo

Upis đaka prvaka u 1.270 škola u Srbiji počeo je 2. aprila. Upis je obavezan za svu decu koja do početka godine imaju od 6,5 do 7,5 godina.

Dokumenta potrebna za upis:

– Izvod iz matične knjige rođenih.

– Uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, koje izdaje vrtić koji je dete pohađalo.

– Potvrda o obavljenom lekarskom pregledu.

– Uverenje o prebivalištu deteta.

Više o tome kako izgleda sistematski pregled, razgovor kod psihologa ili pedagoga, pročitajte u tekstu:

Osim upisa, važno je i kako će dete, ali i roditelji, provesti leto uoči polaska u školu. Važno je da se tih nekoliko meseci do 1. septembra, kod deteta izgradi pozitivan stav prema školu i učenju.

Nikako im ne treba govoriti: “Igraj se sad, jer posle nećeš imati vremena”.

Ovakve i slične rečenice, mogu biti dugoročno loše za budućeg đaka, jer stvaraju osećaj straha i nevoljnog odlaska na mesto gde će im braniti da rade ono što najviše vole – da se igraju.

Nikada ne treba koristite školu kao pretnju. O školi treba pričati kao o mestu gde će dete steći nove drugare, gde će naučiti mnoge zanimljive stvari.

Zato se roditeljima preporučuje da tokom leta kroz igre i različite aktivnosti svoju deca pripremaju za polazak u školu.

Pre svega bi trebalo razviti njihovu samostalnost, naučiti dete da se samo oblači i svlači, vezuje pertle, obuče jaknu, vodi računa o svojim stvarima i okolini.

Preporučuje se i da zajedno sa detetom idete u nabavku školskog pribora, da dete samo izabere sveske, pribor, torbu, svoj radni sto i stolicu, police za knjige, garderobu za školu, opremu za fizičko.

Tokom leta pričajte deci o školi, ali ne često. Objasnite mu šta će tamo sve da radi, kakve zanimljive stvari će da nauči, da će upoznati mnogo dobrih drugova, da će naučiti neke nove igre…

U ovom periodu, do septembra, treba da polako uspostavljaju ritam buđenja i odlaska na spavanje u skladu sa ritmom koji će imati kada budu išli u školu – da idu ranije na spavanje, da dovoljno dugo spavaju i da se lako bude ujutru, da obavezno doručkuju.

Korisno je i da pričate deci o svojim pozitivnim iskustvima iz škole.

Bilo bi dobro da deca i pre polaska u školu imaju neke obaveze: da sklone igračke za sobom, da nameste svoj krevet, postave sto za jelo i drugo.

Dete koje ima neke od ovih obaveza lakše će da prihvati da posle škole treba da uči, uradi domaći zadatak, ali i da ima obaveze primerene uzrastu u samoj porodici.

Sa detetom možete povremeno i da se prošetate do škole, da se igrate u školskom dvorištu, ako je to dozvoljeno tokom leta, jer mu na taj način novo okruženje neće biti sasvim nepoznato.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.