Sezona velikih dobrovoljnih akcija davanja krvi

Nakon letnje sezone, u jesen, je povećan operativni program pa su i akcije prikupljanja krvi u kalendaru tako planirane da su intenzivirane tokom septembra i oktobra. U petak 23. organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Lajkovcu. Sledeća veća akcija zakazana je za 27. septembar u Mionici, a 29. septembra, biće upriličena tradicionalna akcija u HK „Krušik”. U pitanju je jedna od većih akcija koja se organizuje u okviru obeležavanja proslave dana fabrike. Sledeća akcija dobrovoljnog davalaštva je vezana za društvo „Hilandar” u porti valjevske crkve Pokrova Presvete Bogorodice. U prošlogodišnjoj akciji koju je iniciralo ovo društvo prikupljeno je blizu 80 jedinica krvi, pa se i ove godine očekuje takav odziv 6. oktobra, kada je zakazana ta akcija. Veliku pažnju i dobar odjek u javnosti privuklo je i dobrovoljno davanje krvi u restoranu „Platani”, pa se ovaj put na tom humanom zadatku dobrovoljni davaoci okupljaju 13. oktobra.

Valjevo Valjevo

Sve te akcije koje ćemo imati, kao i one avgustovske, za Ilindan u Novom naselju i za Dane šljiva u Osečini, doprinose stabilnosti. Možemo da konstatujemo da su zalihe krvi stabilne, operativni program se odvija nesmetano. Imali smo i velikih saobraćajki i hitnih slučajeva sa potrebama za krvnim produktima i mi smo na sve to odgovorili. Zahvaljujući saradnji sa crvenim krstovima iz okruga i organizatorima akcija naše aktivnosti su redovne – zaključio je dr Milutin Mihajlović, još jednom podsećajući da svaki zdrav čovek između 18 i 65 godina starosti može biti davalac. On je dodao da davanjem krvi ljudi ne samo što pomažu drugima mogu i da pregledaju sopstveno zdravlje jer se vrše obavezna testiranja i preventivni opšti pregledi, nakon čega se pristupa davanju krvi.

Valjevo Valjevo

Sledeće velike akcije planiraju se za sam kalendarski kraj godine kako bi zalihe bile obezbeđene za januar koji je takođe kritičan mesec zbog dosta prazničnih dana. Višegodišnje radno iskustvo dr Mihajlovića navodi na zaključak da je činjenica da se davaoci u našem kraju rado odazivaju i da u tome ima veliki udeo način rada i pristup prema ljudima. Prijalteljski odnos prema dobrovoljnim davaocima uspostavlja odnos poverenja koji je ključan za to da u Valjevu ima sasvim dovoljno davalaca, pa oni službu Transfuzije i Crveni krst doživljavaju kao drugu kuću, pa ne čudi dobar kontinuitet u radu i dovoljne zalihe krvi i krvnih derivata.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.