Silovatelj pokušao da zbriše iz ludnice

Vojkan Stefanović (35) iz Valjeva, koji je 2003. proglašen neuračunljivim nakon pokušaja silovanja devojčice (15), pokušao je da pobegne iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

On je, početkom nedelje udario u glavu jednog stražara pri pokušaju da pobegne iz bolnice i lakše ga povredio. Teže posledice sprečene su kada je zatvorskom čuvaru u pomoć pritrčao kolega, pa su na jedvite jade uspeli da stave lisice na ruke pomahnitalom pacijentu.

Izvor iz Centralnog zatvora, u kojem se nalazi psihijatrijska bolnica, ističe da se takvi i slični incidenti ne bi dešavali kada bi bilo više zaposlenih.

– U toj bolnici nisu smeštene bilo kakve osobe. Tu imate masovne ubice i psihopate, koji ne prave razliku između ubistva čoveka ili sečenja lubenice. Trenutno se tu nalazi oko 300 bolesnika, koji dolaze iz cele Srbije, a u smeni ih čuva samo nekoliko stražara. Sitaucaije je katastrofalne i mi svaki dan sptrepimo od pokolja- kaže izvor.

Stefanović se u ovoj ustanovi nalazi već 13 godina, nakon što je 2. januara 2003. godine naočigled prolaznika, u blizini valjevske Osnovne škole “Nada Purić”, pokušao da siluje K. A. (15), devojčicu oštećenog sluha. On ju je udario, oborio na zemlju i počeo da svlači. Kad su građani pokušali da odbrane maloletnicu počeo je da se dere na njih i viče “Braćo Srbi, pustite me da je j****”.

Srećom, devojčica je odbranjena, a Stefanović je u policiji izjavio da pripada skinhedsima, da je delo učinio iz rasističkih pobuda i da je u “takvoj misiji”. Veštačenjem je utvrđeno da je neuračunljiv i da nije u stanju da sastavi ni dve suvisle rečenice.

Ovo, inače, nije prvi Vojkanov incident tokom boravka u Zatvorskoj bolnici. Krajem novembra 2014. godine, on je na psavanju kuhinjskim nožem isekao po glavi drugog pacijenta.

– Vratio se tada u bolnicu sa slobodnog vikenda. Zbog manjka zatvorskih stražara napravljen je propust i Stfanović je nekako uspeo da prođvercuje kuhinjski nož. U toku noći ustao je iz kreveta i prišao jednom pritvoreniku koga je počeo da ubada u glavu nožem. Srećom, i tada je straža bila u blizini i sprečila je tragediju – kaže izvor.

alo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.